Janez Rugelj: Pot samouresničevanja

Založba Umco, zbirka Preobrazba, Ljubljana, 2008, 29,80 €

Dr. Janez Rugelj, pokojni psihiater, terapevt in običajno zadnji up alkoholikov, je bil vedno kontroverzen. Drugi ljudje se svoje kontroverznosti otepajo. Sam se je ni. Kontroverznost je pri njem prišla s teritorijem. Vsaj tak vtis je ustvarjal, ko je v javnih nastopih vztrajal pri svoji politični nekorektnosti in jezil feministke, če naj omenim le nekatere. Toda ko berete njegovo knjigo Pot samouresničevanja (Zdravljenje in urejanje zasvojencev in drugih ljudi v stiski - priročnik za zdravo in ustvarjalno življenje), ki šteje več kot 1.200 strani, ugotovite, da je imel do odnosa med moškim in žensko - ter predvsem do žensk - precej bolj niansiran, precej bolj sofisticiran in tudi precej bolj kompleksen odnos, kot ga je kazal ob srečanjih in v intervjujih z novinarji (in novinarkami), ki so mu vedno zastavljali le vprašanja, na katera so dobivali predvidljive, zajamčeno senzacionalistične odgovore, ki so lahko v dnevih suše postali tabloid zase. Knjigo odprite recimo na strani 980, kjer v minipoglavju »Spolna higiena« berete: »Veliko spolnih odnosov se pripeti v slabih higienskih razmerah, po zabavah, veselicah na klopeh, v avtomobilih, v naravi... Zaradi zdravja (spolovil) žene in estetike spolnih odnosov je pomembno upoštevati spolno higieno. Zlasti je pomembna čistoča moških rok. Dejansko bi si moral moški umiti roke, preden leže k ženski, skoraj tako natančno kot kirurg pred operacijo. Z nečistimi rokami spravlja žensko v nevarnost, da jo bo okužil z raznimi infekcijami. Seveda ni treba posebej poudarjati, da si mora moški pred spolnim odnosom temeljito umiti spolovilo.« Ženska je za moškega vendarle svetišče. K njej ne more, če ni čist. V vseh smislih. Ko sem ga nekoč vprašal, kako to, da v svojih javnih nastopih ne pokaže te niansiranosti in kompleksnosti, mi je odvrnil: »Če nisi kontroverzen, če nisi politično nekorekten, če ne pretiravaš, te nihče ne sliši. In glede na to, s čim se ukvarjam, hočem, da se me sliši.«

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članke za daljše obdobje, se morate prijaviti. Prijavite se . Ostala ponudba naročniških paketov se nahaja TUKAJ.

Celotna številka Mladine je vaša za 3,7 evra. Za nakup tedenskega dostopa do vsebine pošljite SMS z vsebino MLADINA2 na številko 7890.

 
Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

 • Tedenski zakup ogleda člankov
  3,7 €
 • Polletni zakup ogleda člankov
  75 €
 • Letni zakup ogleda člankov
  149 €
 • Spletna Mladina - mesečna naročnina na spletne vsebine, prekini kadarkoli
  14 €

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.