Marjan Horvat

 |  Mladina 22

Metamorfoze Jožeta P. Damijana

Od enotne davčne stopnje do univerzalnega temeljnega dohodka

Jože P. Damijan - neoliberalni ekonomist, ki razmišlja o univerzalnem temeljnem dohodku

Jože P. Damijan - neoliberalni ekonomist, ki razmišlja o univerzalnem temeljnem dohodku
© Denis Sarkić

Ko je pred leti Jože P. Damijan nastopil kot »prerok« novih reform in oster kritik ekonomskega gradualizma, ga je tedanji opozicijski prvak Janez Janša skupaj s četico mladih neoliberalnih ekonomistov povabil v vlado in ga postavil za ministra za razvoj. A ljubezen ni trajala dolgo, razlike med protagonistoma neoliberalnih reform na vseh področjih in drugimi ministri so postajale vse očitnejše in Damijan je po manj kot sto dneh zapustil Janševo politično ladjo. Med projekti, pri katerih so mladi ekonomisti odločno zagovarjali svoje radikalne rešitve, je bila tudi uvedba enotne davčne stopnje (EDS), ki pa jo je zavrnila javnost in kasneje še vladajoča politika. Razlog? V samem izhodišču naj bi bila ideja EDS nepravična.
Pred kratkim pa je Jože P. Damijan, danes kritik Janeza Janše, prišel na dan z novo rešitvijo, popolnoma drugačno od prve. Za Finance je napisal prispevek o uvedbi univerzalnega temeljnega dohodka, ki predvideva, da država vsakemu odraslemu posamezniku v rednih mesečnih zneskih izplačuje enak temeljni dohodek, ki naj bi pokrival osnovne življenjske stroške. Damijan sicer pravi, da sta možni dve smeri reforme. Prva je lahko radikalna reforma v obliki uvedbe univerzalnega temeljnega dohodka (UTD), druga pa uvedba neke enotne lestvice - na ravni družine kot enote - za uveljavljanje različnih socialnih transferjev. Obe rešitvi imata v Sloveniji nasprotnike in privržence, vendar pa bi radikalna davčna reforma prinesla spremembo neučinkovitega in prezapletenega sistema socialnih transferjev. Po Damijanovem mnenju je »potreben trezen družbeni razmislek o poenostavitvi in racionalizaciji sistema socialnih transferjev nekje v razponu med UTD in predlagano slovensko varianto negativnega davka«.
V Mladini smo sicer že nekajkrat pisali o UTD, zdaj se je tega lotil še reformist Jože P. Damijan, ki je očitno sprevidel, da »brezplačno kosilo za vse« ni nujno potuha lenuhom. Je pa pri uvajanju UTD potrebna previdnost. Matej Lahovnik iz stranke Zares je dejal, da so to zamisel »zagovarjali celo nekateri liberalni ekonomisti in filozofi, vendar s predpostavko, da je prejemanje univerzalnega temeljnega dohodka časovno omejeno in da lahko to pravico vsak izkoristi le enkrat. V nasprotnem primeru se pojavi moralni hazard

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.