Darja Kocbek

 |  Mladina 22  |  Svet

Konec brezskrbne dobe?

Utegne se zgoditi, da bo vožnja z avtomobilom postala luksuz

/media/www/slike.old/mladina/nafta22.jpg

 

Ali prihajajo časi, ko bo liter goriva stal pet ali deset evrov in si bodo vožnjo z avtomobilom lahko privoščili le premožni, se ob vsaki podražitvi goriva na bencinskih črpalkah sprašuje vse več voznikov v Evropi. Čeprav je v ZDA gorivo še vedno bistveno cenejše kot v Evropi, podobno ugotavlja tudi vse več Američanov. V Londonu so v torek protestirali vozniki tovornjakov, v Franciji in Španiji protestirajo ribiči, pridružiti se jim nameravajo še ribiči v drugih državah. Ameriške letalske družbe so napovedale zmanjšanje števila letov in dodatno zaračunavanje prtljage.
Ekonomist Paul Krugman je v svoji kolumni v New York Timesu za Američane napisal, da bodo kmalu prisiljeni z velikih terencev presedlati na manjše in varčne avtomobile, kar se je v 70. in 80. letih prejšnjega stoletja že zgodilo. Zaradi dragega bencina se že zdaj vozijo manj, nakupujejo v bližnjih trgovinah, odpovedujejo počitnice in več uporabljajo javni promet. A to ni dovolj, veliko bolj bo treba spremeniti način življenja, pravi ugledni ekonomist. Raziskava organizacije Energy Watch Group je pokazala, da je svetovno gospodarstvo zaradi zmanjševanja naftnih rezerv pred velikimi spremembami, ki bodo vplivale na vsa področja življenja ljudi.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.