Jure Aleksič

 |  Mladina 23  |  Kultura

Dramljenje v svet

Tjaša Koprivec - pesnica, najbolj kultna špikerka svoje generacije in eno najboljših upanj za dolgoročno preživetje slovenščine

/media/www/slike.old/mladina/profiltjaa_koprivec_bk.jpg

© Borut Krajnc

Čuden bi to moral biti posameznik, ki bi ga Tjaša Koprivec pustila mlačnega. Tudi sama ve povedati, da v ljudeh že vse življenje vzbuja ali totalno odobravanje ali bojevito ogorčenost, včasih celo kanček sovražnosti. To je seveda zgolj dokaz netolerantne vsote zapovedanih kodeksov, ki jih živimo, saj je Tjaša Koprivec slovarska definicija miline, priljudnosti in na znanju ter optimizmu temelječe ponižnosti. Kar lahko pri njej vrže sogovornika ali poslušalca iz tira, je izključno njena dikcija. Ta je po eni strani naravnost zunajzemeljsko knjižna, po drugi pa prav poetično naporna - torej prekipevajoča od idej, metafor in cerebralne akrobatike.
Ko sem jo prvič klical za domenek, me je najbolj zanimalo, kako se to bitje pogovarja v neformalnem kontekstu - koliko svojega javnega načina prenese v format najbanalnejše možne mobitelne žlobudravščine ... In odgovor je: sto odstotkov. Med dikcijo javne Tjaše in zasebne Tjaše ni razlik. Priznam, da je bil celoten učinek tako totalno nenavaden, da sem se večji del sedmih minut najinega prvega pogovora na glas smejal.
Tako izjemen vtis je namreč name naredil glasek na drugi strani, ki je namesto recimo »Kva pol, rečeva ob šestih?« rutinsko streljal stavke tipa »Veš, resnično se ti moram opravičiti za maloprej, ko sem bila v fazi izražanja dvoma.« - in to v tako brezkompromisni knjižni slovenščini, da bi se Janez Dular zgrudil od ganotja. Če povem čisto po pravici, sem se večji del teh sedmih minut prekrohotal kot kak tazadnji troglodit ... In ko se mi je jela Tjaša ob najinem drugem pogovoru v vsej svoji milini, priljudnosti in ponižnosti opravičevati, češ da je bila prejšnjič nekoliko defenzivna, sem jo prekinil in se ji raje opravičil sam, saj sem se krohotal čisto samo zato, ker je bila tako zelo drugačna. Kar je, sem skesano dodal, skrajno ironično, glede na to, da je moj največji problem z 99,2 odstotka punc, ki jih poznam, ta, da je njihova glavna ambicija v življenju biti čim bolj pošastno navadne.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.