Frances + Tihi jezik

Graeme Clifford Jessica Lange, Kim Stanley, Sam Shepard, Jonathan Banks Sam Shepard Richard Harris, Alan Bates, River Phoenix, Dermot Mulroney

Frances

Frances

Frances Farmer (1914-1970), glavna junakinja filma Frances, ki jo igra Jessica Lange (nominirana za Oskarja), je bila h'woodska igralka, ki se je Hollywoodu uprla. Toda ni se uprla le Hollywoodu, ampak sistemu - vsakemu sistemu, vsemu pač, kar jo je skušalo ponižati, podrediti in udomačiti. Že kot šolarka je zmagala na natečaju za najboljši esej - pisala je o smrti Boga. Vsi so bili šokirani. Še bolj so bili šokirani, ko je potem odpotovala na izlet v komunistično Rusijo. Oh, in povsem šokirani so bili, ko se je sredi tridesetih kljub vsemu prebila v Hollywood in postala nova glamuroznica studia Paramount. Toda šefov ni ubogala - namesto da bi snemala filme, se je raje v New Yorku družila s komunisti in njihovimi gledališkimi simpatizerji. Paramount ji je po vrnitvi za kazen dajal le še vloge v B filmih, pa tudi tedanja družbena klima njene neodvisnosti in njenega feminizma ni tolerirala, zato se je zlomila in se potem leta in leta le selila iz enega sanatorija v drugega, kjer so jo počasi »normalizirali« - z elektrošoki. V Frances igra tudi Sam Shepard, sloviti dramatik, scenarist in mož Jessice Lange, ki je leta 1994 posnel tudi mračni, intrigantni, zelo naturalistični Tihi jezik, ki se sicer dogaja na divjem zahodu, a ni vestern, ampak neke sorte antivestern, v katerem skuša bogati trgovec (Richard Harris) od zapitega lastnika potujočega cirkusa (Alan Bates) kupiti hčerko, napol Indijanko, ki naj bi se poročila z njegovim dementnim, nekrofilskim sinom (River Phoenix). Shepard sooči dve mitologiji, Indijansko in kavbojsko, toda tako bizarno, da na koncu jezika ostanejo le norost maščevanja, tišina živih in glas mrtvih, vredni starogrške tragedije.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.