Darja Kocbek

19. 6. 2008  |  Mladina 25  |  Ekonomija

Kalkulator: Top flop

Izraba vetrne energije močno raste

Konec leta 2007 je bila skupna zmogljivost vseh postavljenih vetrnih elektrarn 93,8 gigavata, kar je za 26,6 odstotka več kot leto prej. Največjo rast kapacitet, kar 220-odstotno, je v lanskem letu zabeležila Turčija, na drugem mestu je Kitajska (127,5 %), tretja pa je Češka (105,3). Skupaj so vetrne elektrarne proizvedle približno 200 teravatnih ur električne energije, kar predstavlja 1,3 odstotka celotne svetovne porabe elektrike. Elektriko so s pomočjo vetra pridobivali v 74 državah. Vodilna na tem področju je Evropska unija z 61-odstotnim deležem vse proizvedene električne energije, sledita Severna Amerika z 20- in Azija s 17-odstotnima deležema. Slovenije na seznamu držav, ki izkoriščajo vetrno energijo, seveda ni. Hrvaška se je z zmogljivostjo 17,8 megavatnih ur znašla na 48. mestu.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članke za daljše obdobje, se morate prijaviti. Prijavite se . Ostala ponudba naročniških paketov se nahaja TUKAJ.

Celotna številka Mladine je vaša za 3,7 evra. Za nakup tedenskega dostopa do vsebine pošljite SMS z vsebino MLADINA2 na številko 7890.

 
Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

 • Tedenski zakup ogleda člankov
  3,7 €
 • Polletni zakup ogleda člankov
  75 €
 • Letni zakup ogleda člankov
  149 €
 • Spletna Mladina - mesečna naročnina na spletne vsebine, prekini kadarkoli
  14 €

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.