Marcel Štefančič, jr.

26. 6. 2008  |  Mladina 26  |  Kultura  |  Film

Iskan

Wanted, 2008 Timur Bekmambetov

/media/www/slike.old/mladina/kino26a.jpg

 

Wesley Gibson (James McAvoy) je računovodja, ki mu ne gre. Banana, ki jo je usoda nasekala na koščke in vrgla psom. V službi ga ponižujejo, punco mu žge najboljši prijatelj, grabijo ga napadi panike. Tip je nesreča, ki čaka, da se zgodi. In seveda, ko v Google vtipka svoje ime, ni niti enega samega zadetka. Cyberspace ga ne registrira. Ni čudno: Wesley je v resnici cyberspace, ki čaka, da se zgodi. Ko nabaše na Fox (Angelina Jolie), remiks gospe Smith in Lare Croft, in Sloana (Morgan Freeman), remiks mentorskih likov Morgana Freemana, namreč ugotovi, da je sin umorjenega superasasina, člana tajne superasasinske »Bratovščine«, in da tudi v njem tli superasasin - le klikniti ga je treba. Ko ga pošljejo na drill, izgleda kot Rocky v mjanmarski mučilnici, toda ko pride ven, izgleda kot Sniper v Matrici. Prilepi se na bullet-time, ki postane njegova retorična figura št. 1 in ki vključuje tudi ukrivljanje krogel - in če ne gre drugače, s kroglami drugih asasinov odigra bilijard, rekord v skoku v daljino pa podaljša za 100 metrov. Hja, Wesley Gibson je Peter Parker/Bruce Banner/Clark Kent/David Dunn, ki ugotovi, da je superjunak. Iskan, ultrakinetični, antigravitacijski epos, posnet po slovitem, kultnem stripu Marka Millarja in J.G. Jonesa, je bil eden izmed »najtežje« pričakovanih h'woodskih poletnih blockbusterjev, toda tako klišejski in generičen, da so ga morali zaupati Timurju Bekmambetovu, avtorju ruskih blockbusterjev a la Nočna straža. Če ga ne bi, bi dobili le monumentalno dehidrirano miš.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članke za daljše obdobje, se morate prijaviti. Prijavite se . Ostala ponudba naročniških paketov se nahaja TUKAJ.

Celotna številka Mladine je vaša za 3,7 evra. Za nakup tedenskega dostopa do vsebine pošljite SMS z vsebino MLADINA2 na številko 7890.

 
Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

 • Tedenski zakup ogleda člankov
  3,7 €
 • Polletni zakup ogleda člankov
  75 €
 • Letni zakup ogleda člankov
  149 €
 • Spletna Mladina - mesečna naročnina na spletne vsebine, prekini kadarkoli
  14 €

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.