Darja Kocbek

16. 7. 2008  |  Mladina 26  |  Ekonomija

Top flop: Delež izdatkov za hrano

Leta 2005 so države EU 27 v povprečju skoraj petino gospodinjskih izdatkov namenile za hrano, pijačo in tobak (19,4 %), tretjino (33,1 %) pa za stanovanjske stroške, kot so voda, elektrika, plin, redno vzdrževanje in pohištvo. Odstotek izdatkov, namenjenih stanovanjskim stroškom, je leta 2005 segal od 19 % odstotkov v Romuniji do 37 % v Luksemburgu. Za hrano, pijačo in tobak so najmanjši delež gospodinjskih izdatkov namenili v Luksemburgu, in to 11 %, največ pa v Romuniji, kjer pomenijo stroški za hrano in pijačo kar 50 % vseh izdatkov gospodinjstva. Rezultati raziskave domačih proračunov iz leta 2005 so še pokazali, da gospodinjstva z najnižjimi dohodki za hrano in stanovanjske stroške namenijo 60 % vseh izdatkov, gospodinjstva z najvišjimi dohodki pa le 45 %. Slovenija je malo pod povprečjem.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članke za daljše obdobje, se morate prijaviti. Prijavite se . Ostala ponudba naročniških paketov se nahaja TUKAJ.

Celotna številka Mladine je vaša za 3,7 evra. Za nakup tedenskega dostopa do vsebine pošljite SMS z vsebino MLADINA2 na številko 7890.

 
Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

 • Tedenski zakup ogleda člankov
  3,7 €
 • Polletni zakup ogleda člankov
  75 €
 • Letni zakup ogleda člankov
  149 €
 • Spletna Mladina - mesečna naročnina na spletne vsebine, prekini kadarkoli
  14 €

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.