Bernard Nežmah

 |  Mladina 27  |  Kultura  |  Knjiga

Hannah Arendt: Eichmann v Jeruzalemu

Študentska založba, 2008, 28 €

Leta 1963, dve leti po sojenju nacističnemu poveljniku na sodišču v Izraelu, je ameriška politologinja židovskega rodu (iz Nemčije emigrirala 1933) napisala knjigo o velikem sodnem procesu in o razsežnostih holokavsta. Delo, ki še danes fascinira. Z redko držo hladne objektivnosti, saj nacističnega krvnika ne sovraži, mu ne očita, ampak razbira njegovo biografijo. Njemu v prid navaja primere, ko je posredoval za zaprte Jude, celo nadrealistično pot v Auschwitz, od koder je poskušal rešiti judovskega starešino. Ker gradi na dejstvih, ustvari novo zgodovino holokavsta v Evropi. Preprosto povedano, nacizem ni bil apriorno brezobzirno zločest. Ko prikazuje antisemitizem po evropskih okupiranih državah, zapisuje, kako so se Danci uprli, sam kralj je iz protesta nosil Davidovo zvezdo, kako so Bolgari zavrnili kakršnokoli deportacijo Judov iz države, kako so Italijani »goljufali« z neizvajanjem antisemitskih zakonov, Romuni, po drugi strani, pa so se iztrebljanja Judov lotili tako zverinsko, da je protestirala celo SS! Avtorica pogumno navede tudi frapantna dejstva o judovskih funkcionarjih, s katerimi je sodeloval Eichmann in ki so imeli zagotovljeno imuniteto in svobodo gibanja. O sistematičnem trgovanju, ki je po tridesetih letih spet zaživelo leta 1944, ko so nacistične oblasti po Himmlerjevem ukazu začele pogajanja z judovskimi skupnostmi. Seveda Arendtova teh dejstev ne obrne Eichmannu v prid, tudi ne sprejme freudovske teze o judovskem nagonu po samomorilnosti. Eichmann je kriv, toda njegov zločin ne izvira iz sovraštva do Judov, ampak iz želje po osebni promociji, ki pa ni segla prek polkovniškega čina v SS. Ko avtorica išče Eichmannovo vest, ugotovi, da je prebral Kantov Kategorični imperativ. Vendar je zavrgel kantovsko načelo človekove volje, ki naj bo takšna, da lahko postane načelo splošnih zakonov, in ga parafraziral v holokavstno maksimo: deluj tako, da bi Hitler tvoje dejanje odobraval, če bi vedel zanj.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.