|  Mladina 28  |  Kultura

Revolver

Romunska uravnoteženost - Nedavno se je svet nasmejal, novinarski ceh pa zgrozil ob novici, da je zgornji dom romunskega parlamenta menda zaradi škodljivih vplivov negativnih novic na zdravje prebivalstva sprejel zakon, ki medijem zapoveduje svojevrstno uravnoteženost: pol novic mora biti negativnih, pol pozitivnih. A romunska medijska “uravnoteženost” je vseeno manj omejujoča od slovenske, saj naša novic ne deli na dobre in slabe, pač pa uporablja strogo politično delitev na leve in desne. Od dobitnikov sredstev iz medijskega sklada namreč zahteva uravnoteženo poročanje o levi in desni politični opciji.

Slovenija na Manifesti - Umetnica Milena Kosec se bo predstavila na enem najpomembnejših evropskih bienalov sodobne umetnosti, na Manifesti 7, ki bo v italijanskem Bolzanu, in sicer s projektom Naključni osebni pogovori. Ta bo del projekta Tabula rasa (kurator Denis Isaia) in sodi v širši sklop projekta The Rest of Now pod kuratorskim vodstvom skupine Raqs Media Collective. Koščeva se bo v živo predstavila septembra na glavnem prizorišču Ex Alumix. Več na: www.manifesta7.it.

Film + vino - Od 9. do 16. avgusta bo v Ljutomeru in Murski Soboti potekal že 4. Grossmannov festival filma in vina, na katerem bo glavni gost programa in dobitnik nagrade stari hudi maček za življenjsko delo Roger Corman, ki mu bo posvečena tudi retrospektiva. Obisk je že potrdil kultni avtor grozljivk Brian Yuzna, pripravili pa so še predpremiero filma Branka Đurića Traktor, ljubezen in rock’n’roll. Glavni gost vinskega programa bo nekdanji svetovni šahovski prvak, legendarni Anatolij Karpov. Na festivalu bo odigral simultanko z zainteresiranimi šahisti. Poleg tega bodo tam snemali posebno epizodo hrvaške TV-uspešnice Nočne more Željka Malnarja.

Gin tonic na severnem tečaju - BBC-jeva avtomobilistična oddaja Top Gear oziroma njen voditelj Jeremy Clarkson poleg cestnega prahu pri testiranju vozil dviguje prah tudi v javnosti. Doslej so ga napadali naravovarstveniki in strokovnjaki za varno vožnjo, prejšnji teden pa je njegovo oddajo obsodil še sam BBC. Clarkson naj bi bil namreč s pitjem gin tonica med vožnjo tovornjaka na severni tečaj prezrl vse smernice oddaje, saj naj bi bil poveličeval zlorabo alkohola med vožnjo, čeprav niti on niti njegovi tovariši niso kazali znakov opitosti. Pritožb zaradi posnetka penisa z ozeblinami, prikazanega v isti oddaji, pa BBC ni upošteval.

Filmski rezime - Od 22. do 25. oktobra bo v Avditoriju Portorož 11. Festival slovenskega filma, na katerem bodo prikazali pregled izbrane domače in koprodukcijske avdiovizualne produkcije letošnjega leta. Poleg filmskih projekcij bo potekal tudi spremljevalni program, festival pa se bo končal s podelitvijo nagrad. Selektor festivala bo tudi letos filmski publicist, scenarist in dramaturg Jože Dolmark, direktor pa publicist in urednik Samo Rugelj. Rok za prijavo del je 25. avgust, podrobnejša pojasnila pa najdete na www.fsf.si.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.