|  Mladina 29  |  Kultura

Revolver

Kršili kodeks - Novinarsko častno razsodišče je odločilo, da poseg v komentar Blaža Zgage v zvezi z afero Patria, ki je bil objavljen v Večeru, ni bil v skladu s kodeksom slovenskih novinarjev. Urednica Sonja Ploj Ratajac je namreč Zgagovo trditev, da gre v primeru Patrie za “prevaro stoletja”, omilila z vprašajem, češ da takrat še ni bilo zadostnih podatkov za tako trditev. Pri tem novinar Zgaga ni bil obveščen o spremembi, niti pred objavo niti po njej. S tem, ko je urednica trdila, da Zgaga ni imel zadostnih podatkov za tovrstno sklepanje, pa je po mnenju razsodišča naredila še eno profesionalno napako: omilila je avtorjevo pravilno sklepanje. Ker je za objave odgovoren tudi odgovorni urednik, je razsodišče odločilo, da je kodeks kršil tudi Tomaž Ranc.

Preganjanje divjadi
- Letos se bo že devetič zapored odvijal bobnarski festival na Travnem vrhu pri Hotedrščici, kjer bodo poznana glasbena imena preganjala medvede in divjad čez Javornik v Vipavsko revirje. 26. julija bodo tako program ob 22. uri najprej začeli že uveljavljeni bobnarski virtuozi, po 23. uri pa se bo vse skupaj razvilo v tolkalni jam session, ki naj bi po besedah organizatorjev še najbolj spominjal na glasbo skupine The Stroj. Poleg bas kitar se bo letos bobnom premierno pridružil še saksofon.

Prihaja Trnfest - Od 29. julija do 31. avgusta bo v KUD-u France Prešeren festival Trnfest, ki bo tudi letos popestril poletno dogajanje v Ljubljani. Na 34 brezplačnih večerih glasbe, gledališča, razstav, filmskih projekcij in programa za otroke bodo med drugim nastopili Kultur Shock, Melodrom, Kud Idijoti, Radikal Dub Kolektiv in drugi. Festival in njegovega organizatorja, KUD France Prešeren, letos lahko obiskovalci podprejo tudi z nakupom značk in majic festivala.

Izbranci Vala 08 - Končan je javni razpis Val 08 - Hočemo dobro glasbo, s katerim je Val 202 v sodelovanju z Založbo kaset in plošč RTV Slovenija iskal kakovostne slovenske skladbe in izvajalce. Strokovno komisijo so prepričali Matej Krajnc, Aynee, The Hand, X-Muza, Družinska sreča, Žiga Bižal, Stranci, Vanish, Difaso, Superlizo, Jacuzzy & Sausages, Dom za sanje, Bitch Boys, Zlatko, Ela Banda, Plueg, Gligor Kondovski in Go.Be. Izbrance zdaj čakajo snemanja, izid albuma in koncertna predstavitev izbranih med izbranimi.

Nevarni televizorji
- Vse večje povpraševanje po ploščatih televizorjih bi lahko imelo večji vpliv na globalno segrevaje kot največja elektrarna na premog na svetu, opozarjajo znanstveniki. Proizvodnja naj bi namreč povečala izpust toplogrednega plina trifluoridnega nitrogena, ki je 17.000-krat bolj nevaren od ogljikovega dioksida, njegovih izpustov pa ne omejuje niti kjotski protokol. Čeprav proizvajalci trdijo, da gre od 4000 proizvedenih ton v ozračje dejansko zelo malo omenjenega plina, ne smemo pozabiti, da so podjetja lahko zelo malomarna pri ravnanju s plini, katerih izpustov ne urejajo strogi predpisi.

Koncertni september
- V Ljubljani bodo septembra poleg Leonarda Cohena, katerega koncertni termin še ni natančno znan, nastopili še Goran Bregović (4. septembra), The Dubliners (15. septembra) in Josipa Lisac (25. septembra). V Zagrebu pa 9. septembra pričakujejo raperja Snoop Dogga.

Si.pesnik?
- Letošnji festival poezije in vina v Medani tudi tokrat vabi pesniške navdušence, da jim svojo poezijo pošljejo v obliki SMS-sporočila. Minimalizem v 150 znakih lahko izkoristite do 24. avgusta, telefonska števila za pesniške izlive pa je 040 66 11 33. Konec avgusta bo potekalo tudi glasovanje za najboljšo pesem. Lani je s pesmijo “Čistilo razlito po tleh, umazan golob na smeteh in dve prgišči sreče,” zmagala Katja Klun.



 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.