Luka Zagoričnik

 |  Mladina 29  |  Kultura  |  Plošča

Spiritualized: Songs In E & A

2008, Fontana International

 

Jason Pierce alias J Spaceman je po izletih v eksperimentalne vode z dvojcem Spring Heel Jack ter nedavno s Sun City Girls in po boju z boleznijo potihem izdal novo, čudovito, elegično ploščo s svojo matično skupino Spiritualized. Gre za grenkobno izpovedno izkušnjo, ki jo prežemajo večplastne, krhke melodije in harmonije, ki v sebi nosijo opojni značaj zvočne preteklosti zasedbe, vonj mehkega bluesa in pop senzibilnost, značilno za britansko pop in indie produkcijo. Pravzaprav se v glasbo skupine Spiritualized vtiskuje široko obzorje popularne glasbe, od odmevov britanske revolucije s samosvojo interpretacijo ameriške veje folka, bluesa in rock'n'rolla, tradicije garažnega rocka, soula in orkestralnih pop aranžmajev, predvsem trobilnih in godalnih v slogu Phila Spectorja. Vendar se ti ne pojavljajo v smislu njegovega »zvočnega zidu«, temveč prej v razplasteli, razpokani formi, čeprav v okosteneli strukturi pesmi ob krhkem glasu Jasona Piercea delujejo bohotno, morda v drugem delu plošče, ki obsega kar osemnajst skladb, celo kot preobilje, ki zastira izvirno Pierceovo poetiko. V njej se še vedno skriva nagnjenje k lebdečim, rastočim zvočnim poljanam, ki tlijo v ozadju pesmi kot pritajen drone, kar lahko tolmačimo kot dediščino zgodnjega obdobja skupine, še bolj pa kot razpoko, skozi katero se v glasbo prikrade vpliv Pierceove prejšnje zasedbe, kultnega benda Spacemen 3. Ta vpliv je najbolj slišen v dveh udarnih skladbah, v počenem, raskavem bluesu skladbe Yeah Yeah in v zastrtosti distorziranih kitar skladbe You Lie You Cheat. Lirika Jasona Piercea ostaja razcepljena med resignacijo in upanjem, pravzaprav že ves čas šestih plošč zasedbe Spiritualized lebdi v tem medprostoru in se vpenja v melanholijo, ki jo na plošči pooseblja šest veznih členov kratkih instrumentalov, naslovljenih Harmony. Ti kratki koščki dobro povezujejo ploščo kot zaokroženo celoto na zvočni ravni, v relaciji z za Piercea le rahlo poetizirano, značilno osebnoizpovedno govorico pa jo loči ravno rez med upanjem in večno ujetostjo v tesnobno zaporedje zasvojenosti, razdrtih razmerij in le bežno dotikanje, večkrat pa odvračanje od vere. Pierce še vedno hrepeni, se razbija ob trdih tleh in ponovno vstaja, iz te življenjske zanke pa se mu nikakor ne uspe iztrgati, četudi je imel v zadnjih letih bližnje srečanje z gospo s koso. To se veličastno razpre v skrajno tesnobnem razpoloženju skladbe Death Take Your Fiddle, ki ga poudarja grozeči zvok respiratorja v ozadju. Plošča Songs In A & E se v naslovu namreč dotika Pierceove težke izkušnje z dvojno pljučnico, ki ga je za dalj časa prikovala na aparature na urgenci in poskrbela za izkušnjo minljivosti. Hkrati pa Pierce trdi, da je večino plošče napisal že pred boleznijo. Po tematski plati torej plošča ostaja zakoreninjena v izpovednosti skupine Spiritualized, na zvočni ravni pa se v njej prefinjeno odstira vsa zgodovina zasedbe. Ta sestavlja koherentno celoto, ki nas nagovarja s toplino, z občasnimi izbruhi jeze in bolečino.


 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.