Vanja Pirc

 |  Mladina 29

Državna televizija

TV Slovenija je uravnoteženje prignala do skrajnosti

Vladimir Vodušek, voditelj oddaje Vroči stol in izpostavljeni novinar na TV SLO, je iz tedna v teden pripravljal oddaje, ki so bile očitno naklonjene vladi in vladajočim strankam. Po sporu z generalno državno tožilko Barbaro Brezigar je Vodušek izgubil oddajo. Revolucija žre lastne otroke.

Vladimir Vodušek, voditelj oddaje Vroči stol in izpostavljeni novinar na TV SLO, je iz tedna v teden pripravljal oddaje, ki so bile očitno naklonjene vladi in vladajočim strankam. Po sporu z generalno državno tožilko Barbaro Brezigar je Vodušek izgubil oddajo. Revolucija žre lastne otroke.
© Matej Leskovšek

Bilo je nekaj posebnega. Če oddaje Na zdravje običajno snemajo v studiu, opremljenem v domačijskem slogu, je TVS tokrat okupirala posest na Brdu pri Kranju, na kateri je še dan prej vlada Janeza Janše predsedovala EU. Skrbno sfrizirano travo in bližnji mostiček so obložili s cvetlični aranžmaji in ju napolnili s statisti v narodnih nošah, voditeljico Jasno Kuljaj pa »ob tem svečanem dogodku« namesto v kričeče tone z globokim dekoltejem oblekli v belo obleko s pajčolanom. Medtem ko so pevci prepevali, naj bo domovina zdrava in da so slovenskega naroda sinovi, smo gledalci izvedeli, da je naša domovina varna, da naj bi si jo evrodelegati zapomnili »po urejenosti in čistosti«, da več ko potuješ, bolj ceniš domovino in da je v Bruslju lepo, a vračati se domov je nekaj najlepšega.
In potem, ko je v vetru zaplapolala griva lipicanca in ko sta še bolj močno zaplapolali zastavi Slovenije in EU, smo dočakali vrhunec oddaje: v goste je prišel sam predsednik vlade Janez Janša. Po »šestih najbolj delovnih mesecih v njegovem življenju« je gledalcem povedal, da je bilo »teh šest mesecev vročih kot današnji dan«, da pa je na srečo lahko vsaj na letalskih poletih kaj v miru prebral, medtem ko počitnice še vedno ostajajo »oddaljena želja, ki zbuja skomine«. Slovenci so bili ob tem »ponosni in veseli«, vse je bilo v najlepšem redu in na koncu so se še celo nekateri statisti zavrteli v ritmu Avsenikove Golice. Voditeljica med oddajo seveda ni pozabila omeniti, da si štejejo ustvarjalci oddaje v veliko čast, »da je bila ravno naša oddaja izbrana za tisto oddajo na slovenski televiziji, v kateri bomo zaokrožili slovensko predsedovanje EU«.
Seveda ni bilo prvič, da se je kak slovenski politik na izpostavljeni funkciji pojavil v razvedrilni oddaji. V Popovi oddaji As ti tud not padu sta nedavno nastopila evroposlanec Lojze Peterle in predsednik SD Borut Pahor, pred meseci je v razvedrilni oddaji, tudi takrat v nacionalkini Na zdravje, že nastopil tudi premier Janša. Toda takrat so v redni tedenski oddaji govorili o gorništvu, tokrat pa so v posebni oddaji, ki so jo pripravili v zadnjem hipu, pred ljudsko množico sklenili slovensko predsedovanje EU, ki je bilo predvsem ali pa zgolj politični projekt. Ob neverjetno izpiljeni estetiki in državotvorni ikonografiji se ni bilo mogoče izogniti vprašanju, ali pravzaprav gledamo promocijski DVD predsedovanja EU.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.