Marcel Štefančič, jr.

 |  Mladina 30  |  Kultura  |  Film

Dosjeji X - Želim verjeti

The X-Files: I Want to Believe, 2008 Chris Carter

zelo proti +

/media/www/slike.old/mladina/kinodosjeji_x.jpg

 

Fox Mulder (David Duchovny), FBI-jev specialist za paranormalne, ezoterične in zunajzemeljske fenomene, je imel v pisarni na steni napis: »I want to believe.« Hja: Želim verjeti. Toda da bi gledali TV serijo Dosjeji X, nam v resnici ni bilo treba verjeti - serija se je gledala sama od sebe, avtomatično in tekoče, kot vsi dobri trilerji. Najboljše epizode bi lahko povsem mirno vrteli v kinu. Šele kasneje, ko je mutirala v Twin Peaks, so jo lahko požirali le še tisti, ki so verjeli. Ko pa je serija izgubila tempo in ideje, ni več pomagalo niti to, da si verjel. Serije na koncu vedno izgledajo enako: utrujeno, nejevoljno, posušeno. In film Dosjeji X - Želim verjeti izgleda slabše od najslabše epizode Dosjejev X. Komaj se še premika, ali bolje rečeno - le še tu in tam malce trzne, kot pacient, ki je pozabil umreti. Okej, kot pacient, ki je pozabil, da je že umrl. Gillian Anderson, ki igra Dano Scully, nekdanjo Mulderjevo partnerko-v-veri, je videti kot statistka, ki čaka na avdicijo za kako zdravniško telenovelo. Igralke, ki so videti tako nekarizmatično, imajo potem eno samo repliko: »Doktor vas bo zdaj sprejel.« Za Mulderja pa si film vzame čas: najprej kaže le njegov hrbet, le njegove noge, saj veste, kamera ga skriva, dokler nismo deležni velikega razkritja - Mulder si je pustil brado! Vau! Umaknil se je v samoto. Nič več se mu ne ljubi. Dani tudi ne. Zakaj ju potem silijo v film? Zakaj ju ne pustijo pri miru? Ko bi jima Billy Connolly, stand-up komik, ki hlini telepatskega duhovnika, povedal vsaj kak vic. Magari o pedofilskih duhovnikih.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.