Anton Komat: Simbiotski človek

Samozaložba, Domžale, 2008, 20 €

+ + + +

»Planetu omejenih naravnih zmožnosti vladata kratkoročni dobičkarski motiv ter na neodarwinizmu in redukcionistični (induktivni) znanstveni metodi zasnovana sodobna tehnoznanost. Človek se je z redukcionistično racionalnostjo postavil nad naravo. S tem pa je prevzel tudi vse tveganje zaradi porušenega krhkega punktuacijskega ravnotežja, ki lahko potisne dogajanje na Zemlji v nenapovedljiv in neobvladljiv kaos, ki mu ne bo kos. Zaverovanost vanjo nas je pripeljala v globoko okoljsko krizo in eksistenčno stisko, ki v nekaterih pogledih že ogrožata naš obstoj kot biološke vrste.« Točno, knjiga Simbiotski človek je aktivistična grozljivka, vredna Janeza D., apokaliptični non-fiction, za katerega bi si želeli, da bi bil le fiction. Ali bolje rečeno, Simbiotski človek je Komatova verzija Neprijetne resnice. Zlahka si ga predstavljamo v obliki powerpoint predavanja, vključno s slajdi, na katerih bi se rolali organizmi, ki vsako leto izumrejo, koralni grebeni, ki propadajo, genska pestrost domačih živali, ki izginjajo, pitna voda, katere poraba je dvakrat hitrejša kot naravna obnova vodnih virov, rodna prst, ki jo uničujemo trinajstkrat hitreje, kakor nastaja v naravnih procesih, erozija znanja, ki gre z roko v roki z razpadom socialne varnosti, izginjanjem namakanih površin in izumiranjem jezikov, in ljudje, ki v svojem jeziku niso več sposobni opisati biotske pestrosti - tiste, ki je še preostala. »Profitna logika kapitala teži k neomejeni rasti, deluje pa na planetu omejenih virov.« Vmesnih možnosti ni. Pred kolateralno škodo neoinkvizicijske tehnoznanosti, neizogibno katastrofo in štirimi jezdeci apokalipse nas ne morejo rešiti nove tehnologije, ampak »nova zavest našega bivanja, nova etika, nova kozmologija človeštva«, »nova in drugačna kultura sobivanja«, »holistična zavest biozofije«, »simbiotski človek z biozofskim pogledom na svet.«

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.