Poslanec osebni asistent

Dokaj uspešen predvolilni izziv YHD - Društva za teorijo in kulturo hendikepa

Predsednica YHD Elena Pečarič

Predsednica YHD Elena Pečarič
© Miha Fras

Predsednica YHD - Društva za teorijo in kulturo hendikepa Elena Pečarič je konec junija pozvala vse poslanke in poslance, naj za nekaj ur postanejo osebni asistenti in del dneva preživijo pri enem izmed hendikepiranih.
Smisel povabila je bil v tem, da bi poslance opozorili na pomen neodvisnega življenja hendikepiranih in osebne asistence kot enega temeljnih pogojev za zagotovitev njihovega enakopravnega in dejavnega življenja v družbi. Pečaričeva je takrat v vabilu poslancem zapisala: »Tako boste iz lastne izkušnje lahko doživeli delo osebnih asistentov, videli pestrost pomoči, ki jo uporabnik potrebuje in pomen osebne asistence v vsakdanjem življenju hendikepiranih posameznikov in posameznic.« Ob tem so v YHD pripravili tudi besedilo zakona o osebni asistenci, kar se časovno ujema s pred kratkim ratificirano konvencijo ZN o pravicah invalidov, in ga poslali predsedniku republike, vladi in državnemu zboru.
Zatem nekaj tednov o pozivu YHD ni govoril nihče, pred dnevi pa je izziv prvi sprejel in preizkus uspešno opravil poslanec SDS Tomaž Štebe - eno popoldne je preživel kot asistent invalida Gregorja Fajdige. Štebe je po opravljeni nalogi jasno povedal, da »asistenca ni zgolj potrebna za kvaliteto življenja, ampak lahko hendikepirani s takšno pomočjo začne skrbeti za svojo eksistenco, postane pravi ustvarjalni del družbe«.
Po besedah Elene Pečarič naj bi v kratkem vlogo osebnega asistenta v popoldanskem času (od 13h do 16h) prevzela tudi poslanka Lipe Barbara Žgajnar Tavš. Z drugimi točnih datumov še niso uskladili, javili pa so se Cveta Zalokar Oražem, Barbara Verdnik (obe iz stranke Zares), predsednik Krščanskih socialistov Slovenije Andrej Magajna in vodja poslanske pisarne Lipe Dejan Kaloh.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.