Veljko Njegovan

 |  Mladina 31  |  Kultura  |  Plošča

Tricky: Knowle West Boy

2008, Domino

+ + + +

 

Se še spomnite eksplozije, ki je v začetku in sredi devetdesetih let prejšnjega stoletja odjeknila v dotlej ne toliko izpostavljenem Bristolu, povzročila revolucijo v popularni glasbi in začela narekovati trende v glasbeni industriji? Mešanica različnih glasbenih slogov, ki je vključevala hip-hop, jazz, jamajško glasbeno tradicijo in veliko elektronskih posegov, je kmalu postala popularna, najprej na Otoku, nato se je razširila tudi drugod po svetu. Seveda, britanska glasbenonovinarska klika, znana po lansiranju in populariziranju neologizmov, si je hitro izmislila ustrezno ime za omenjeno mešanico: trip-hop. Med prvake tega žanra so sodili umetniki, zbrani okoli bristolskega združenja The Wild Bunch Soundsystem, iz katerega je vzniknil Massive Attack, z njim pa kot pridruženi član tudi Tricky. Ravno Massive Attack, Tricky in skupina Portishead sestavljajo sveto trojico gibanja, čeprav se nikoli niso hoteli identificirati s terminom; večinoma so ga negirali in se mu posmehovali. Vprašanje je, ali je naključje, da so se ravno letos vsi omenjeni izvajalci odločili vrniti, in to v velikem slogu. Portishead z izvrstno ploščo Third, Massive Attack s turnejo in z napovedjo novega albuma ter po petletnem premoru še razvpiti Tricky. Otrok ulice, ki je brez staršev odraščal ob kriminalu, se po slabem desetletju življenja v Ameriki vrača v rojstno Anglijo z albumom, ki ga je naslovil kar z imenom revne bristolske mestne četrti, v kateri si je nabral večji del življenjskih izkušenj, Knowle Westu. Plošča Knowle West Boy je veliko poslušljivejša in dostopnejša, kot so bile njegove zadnje stvaritve. Po uspehu prvenca Maxinquaye (1995) se je Tricky postopoma odmikal od zvezdništva, v katerem se ni nikoli dobro počutil, posledica tega pa so bili iz plošče v ploščo bolj hermetični glasbeni izdelki. Knowle West Boy predstavlja Trickyja v veliko svetlejši luči in se hkrati približa ustvarjalnim vrhuncem, ki jih poznamo z začetka njegove solokariere. Že naslov plošče pove, da gre tokrat za avtobiografsko delo, s katerim Tricky odpre svojo dušo in se predstavi z izrazito izpovednimi besedili. Začne ga bluesovsko obarvana Puppy Toy, za njo se na albumu zvrstijo skladbe v veliko slogih: postpunkovsko obarvana Council Estate, melanholično-temačna Past Mistake, ki zveni, kot bi bila narejena za ploščo Maxinquaye, priredba pesmi Slow Kylie Minogue. Skratka, glasbeni slogi, ob katerih je odraščal. Zanimivo je sodelovanje vokalistov, ki tokrat prihajajo iz različnih okolij in med njimi ni znanih imen, saj je njihovo sodelovanje odraz ustvarjalnih trenutkov, naključij, kakršno je sodelovanje z uličnim glasbenikom v komadu Joseph. Morda je Tricky s ploščo Knowle West Boy hotel končati temačno obdobje svojega življenja in obrniti nov list? Tega ne vemo, vemo pa, da je z njim upravičil sloves, ki si ga je pred trinajstimi leti pridobil z mojstrovino Maxinquaye.


 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.