Max Modic

 |  Mladina 32  |  Kultura  |  Knjiga

Zoran Smiljanić in Marijan Pušavec: Meksikajnarji II - drugi del: Laibach

Umco, zbirka Dos Pesos, Ljubljana, 2008, 19,90 €

+ + + + +

»Komej se čuje klic, da se nabira krdelo, ktero bo šlo v ptujo, dozdaj neznano, pa krasno in bogato deželo, že derejo prostovoljci skupej od vsih krajev, večidel ljudje, ki so upali najti v ptuji deželi srečo, ktera jim je v domovini pete kazala,« so leta 1864 Kmetijske in rokodelske novice napovedale Laibach, drugi del Smiljanić-Pušavčeve stripovske sage, ki predstavlja pionirski podvig na področju avtohtone domače psevdozgodovinske fikcije z izostrenim žanrskim potencialom. »Malo število le se pridruži iz navdušenosti in ljubezni do cesarja. Nekteri tudi so bili že popolnoma obupali in naveličali se življenja, tedaj jim je bilo enako, ali jih doide smrt doma ali na ptujem.« Anton Brus, izmišljeni lik v pravem času in prostoru, je eden tistih Slovencev, ki so sestavljali divjo bando obupancev ter se v sklopu okupatorske vojske in v imenu avstroogrskega cesarja Maksimilijana borili proti mehiškemu ljudstvu. »Obetalo se je vsakemu, da dobi po dosluženih šestih letih ali primeren kos zemlje v Mehiki, ali pa mu bo plačana vožnja nazaj v Evropo, kjer se mu bo plačalo še nekaj odškodovanja. Ni se čuditi tedaj, da se je število 6000 hitro napolnilo.« Pripovedke o bajno lepih ženskah, rodovitnih prostranstvih in mestih iz suhega zlata, ki so tam samo zato, da padejo v naročje kremenitih Kranjcev, kmalu zamenjajo sosledje zloveščih znamenj in jate mrhovinarjev na strehah pristanišča Vera Cruz za dobrodošlico. »Ljubljančani so se bili Meksikajnarjev v kratkem tako privadili, da jih je pri odhodu spremila velika drhal na kolodvor ... A tudi Meksikajnarji zapustili so s težkem srcam prijazno mesto. Nekaj dni pogrešalo jih je vse, posebno krčme in kavarne, nenavadna tihota sledila je velikemu šumu ...« Izjemna stripovska pustolovščina, ki je premierno izhajala na Mladininih straneh, je naposled dobila dostojno zunanjo podobo v obliki prestižne trde vezave in robustne škatle za parkiranje vseh petih albumov. Briljantno - s tem, da najboljše šele prihaja.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.