Borut Mekina

 |  Mladina 32

V imenu nacionalne varnosti

Telefonirajte Ivu Sanaderju ali na kako drugo 'pomembnejšo' telefonsko številko v tujini. Lahko ste prepričani, da vas bodo posneli.

Prizor iz filma Življenje drugih o nadzorovanju državljanov v Vzhodni Nemčiji

Prizor iz filma Življenje drugih o nadzorovanju državljanov v Vzhodni Nemčiji

V kleti Simobilove centrale na Šmartinski cesti v Ljubljani je majhna soba. Leži na koncu hodnika, ob katerem so postavljene pisarniške omare in škatle iz kartona, ob strani tečejo kabli. Obiskovalec, ki gre po hodniku mimo velikih plazemskih zaslonov, na katerih je zaznati oris Slovenije, v tisto sobo ne sme vstopiti, če nima licence za ravnanje s tajnimi podatki. V njej tudi ni kaj videti. Oken nima, tam je en sam računalnik, pravzaprav terminal: tipkovnica in zaslon. Včasih vsak dan, včasih pa le enkrat na teden vanjo vstopi Simobilov zaposleni, ki je pooblaščen za delo s tajnimi podatki. Pri vhodu ga posname kamera, ko si z magnetno kartico odpre vrata. Sede za računalnik in vtipka svoje uporabniško ime in geslo. Nato v računalnik vtipka še kodo, ki jo je malo prej dobil po zaščiteni elektronski pošti od preiskovalnega sodnika.
Če je koda pravilna, terminal markira »tarčo«, kot pooblaščenci v svojem žargonu imenujejo mobilno telefonsko številko, ki jo želijo organi pregona nadzorovati. Policija temu pravi uporaba »prikritih preiskovalnih ukrepov«, pri Simobilu pa, da »odprejo pipico«. S tem, ko vtipkajo kodo, dovolijo uradnikom v tako imenovanem monitoring centru na ministrstvu za notranje zadeve dostop do informacijskega toka za izbrano telefonsko številko. Če je postopek pravilen, lahko policisti snemajo pogovore, spremljajo klicane telefonske številke in številke, s katerih je bilo klicano, vidijo dostop do spletnih strani, spremljajo poslana in prejeta SMS-sporočila (vsebine ne vidijo), spremljajo lahko celo približno lokacijo mobilnega telefona. Če ste tarča, vas imajo pod all-inclusive nadzorom.
Postopek, kot so ga predstavili pri Simobilu, je EU-standardiziran. To pomeni, da več kot sto operaterjev mobilne telefonije v Evropi podatke o uporabnikih na podoben način pošilja naprej, državnim organom. V starih filmih še vidimo sobe, polne snemalnih naprav, ali inšpektorje, ki se s »krokodilčki« priklopijo na telefonski priključek v hišni centrali bloka, zaradi česar v ciljnem aparatu ob nihljaju električnega toka zaškrta, sedaj pa je dovolj le računalniški ukaz. Mobilni operaterji, ki so danes srce in hrbtenica informacijske izmenjave med zasebniki, morajo biti z organi pregona povezani s tako imenovanim elastičnim omrežjem, v katerem je mogoče po potrebi spreminjati pretok. Deset megabitov na sekundo, en gigabit, deset gigabitov, odvisno od povpraševanja. Tehničnih omejitev, kakršne so bile nekoč, ni več. Pri reprodukciji ali kopiranju naših osebnih podatkov v digitalni dobi izvirnik ne izgubi kakovosti.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.