|  Mladina 34  |  Kultura

Revolver

Novi hit - Po nepozabnih besedilih, kot je Če si mačo pravi, me zagrabi, ki ga je pred leti prepevala Helena Blagne, in še bolj nepozabni Za Slovenijo živim, ki jo kot himno SDS prepeva Nuša Derenda, je Igor Pirkovič, sicer pomočnik direktorja Televizije Slovenija, zapisal še eno besedilo za svojo zakladnico uspešnic. Novi hit, ki ga je spisal za pevca Korada, ima naslov Tajkun in govori o nepravičnih razmerah v Sloveniji, kjer so socialne razlike vedno večje, napačni ljudje pa uživajo v razkošju. “Bolj kot vzeti pivo,” ugotavlja v besedilu Pirkovič, “se splača okrasti pivovarno.” Medtem je nova SDS-ova himna začela žeti uspehe na komercialnih radijskih postajah, a na mariborskem Radiu City so se po našem poizvedovanju odločili, da je zaradi politične konotacije ne bodo več vrteli.

Rebeldizacija - Pred leti so se mnogi zgražali nad slovenskim oboževanjem telenovele Esmeralda, a vse kaže, da esmeraldizacija ni bila nič v primerjavi z rebeldizacijo. Ne le, da je uspelo mehiški telenovelski pojoči skupini Rebelde razprodati tri zaporedne koncerte v Sloveniji, njihovi slovenski oboževalci bodo to soboto, 23. avgusta, v Ljubljani celo javno protestirali ob napovedanem razpadu skupine po tokratni turneji.

Koncerti v soseščini - Hrvaški se po vrsti letošnjih zvezdniških koncertih (Nick Cave, Prodigy, Bob Dylan, Manu Chao, Lenny Kravitz, Iron Maiden) septembra obetajo še Snoop Dog in Primal Scream (slednji bodo obiskali tudi Slovenijo), oktobra pa Kaiser Chiefs in Alicia Keys. V avstrijskem Beljaku medtem za 16. november napovedujejo skupni nastop dveh legend rock’n’rolla, Chucka Berryja in Little Richarda.

Bližnji koncerti
- 22. in 23. avgusta bo v mariborski Pekarni potekal No Border Jam Festival, na katerem bodo nastopili Venusshells, Reject, RKS, Screwed Up, Commander Control, Nihilistic, Hoču? Neču!, The Tangled Lines, The 4 Sivits, Run Time Error, Cheap Stuff, K.A.O.S., Prazne flaše in drugi. V Cvetličarni Mediapark se 1. oktobra obeta koncert skupine Living Colour, že septembra pa bodo nastopili Bajaga i Instruktori in Tribute to EKV.

100 % Luksuz - V Franciji živeči režiser Boris Petkovič, ki nam je nazadnje postregel s celovečernim filmom paris.love, trenutno snema dokumentarec z delovnim naslovom 100 % Luksuz, v katerem spremlja ekipo Društva zaveznikov mehkega pristanka, ki jo mnogi najbolj poznajo po Luksuz festivalu poceni filma in filmskih delavnicah. Film naj bi premierno predstavili novembra.

Glas ljudstva
- Britanska revija The New Statesmen se je odločila bralce povprašati, katere zgodbe bi morala bolj temeljito preiskovati. Bralci lahko glasujejo za pet tem (financiranje konservativne stranke, lobiranje, princ Charles, otroštvo v Britaniji in azilantska kriza), doslej pa je največ, kar 83 odstotkov glasov, dobila azilantska kriza. Sledi ji lobiranje z 11 odstotki, ostale tri teme pa so skupno za zdaj prejele le dva odstotka glasov.


 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.