Staš Zgonik

 |  Mladina 35  |  Ekonomija

Top flop: Irska pšenica

Podatki o kmetijstvu iz letošnjega Statističnega portreta Slovenije v Evropski uniji kažejo, da je v Sloveniji živinoreja lani predstavljala dobro polovico v kmetijski dejavnosti (50,6 %), kar je občutno nad povprečjem EU (39,9 %). Pri rastlinski pridelavi (47,7 %) smo pod povprečjem (53,3 %). Delež kmetijskih storitev v panogi je zelo majhen (1,8 %), več kot enkrat manjši od povprečja EU (4,1 %). Največji delež živinoreje ima Irska (68,2 %), največji delež rastlinske pridelave Grčija (66,5 %), največji delež storitev pa Nizozemska (9,5 %). Slovenija je po pridelku koruze na hektar (7,5 t) občutno nad povprečjem EU (5,8 t), a še vedno precej za Belgijo (12 t). Belgija močno prednjači tudi pri pridelku krompirja na hektar (47 t). Evropsko povprečje je 25,2 t, slovenski pridelek krompirja pa je 22,8 t/ha. Pri pšenici je povprečje EU 4,8 t/ha.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.