Borut Mekina

 |  Mladina 35

Kdo bo zagotovo poslanec?

S kandidaturo na pravih mestih in v pravih krajih lahko stranke nekaterim izbrancem zagotovijo izvolitev v parlament

V SDS, ki bo letos glede na napovedi dosegla slabši rezultat kot pred štirimi leti, se \

V SDS, ki bo letos glede na napovedi dosegla slabši rezultat kot pred štirimi leti, se \"stari\" kadri vkopavajo. Mnogi ministri, vključno z Janezem Janšo kandidirajo v dveh okrajih hkrati.
© Matej Leskovšek

Politične stranke končujejo predstavljanje kandidatnih list. Kot smo slišali, je vsaka izmed njih najkakovostnejša in najboljša. »Zelo dobro odraža neko strukturo slovenskega prebivalstva, s tem, da izstopa po svoji kvaliteti« (Janez Janša). »S svojim ugledom in avtoriteto jamčijo, da nam bo uspelo« (Borut Pahor). Indikatorji, s katerimi se stranke hvalijo, so znani. Visoka izobrazbena struktura, delež žensk, nova imena, mladost, pop avreola in druga presenečenja. V NSi so predlagali 30 odstotkov žensk, v Lipi se hvalijo celo s 40 odstotki. Za Zares kandidirajo pevec Lado Leskovar, pisatelj Feri Lainšček in pisateljica Janja Vidmar. Lipa je presenetila z znanim davčnim inšpektorjem, ki se je sprl z direktorjem Dursa Ivanom Simičem, Đorđem Perićem, za SDS kandidira nekdanja slalomistka Katja Koren in nogometaš Miran Pavlin, za SD Melita Župevc, nekdanja vodja odnosov z javnostmi v uradu predsednika republike Danila Türka, pa rokometašica Anja Frešer ...
A večji del kandidatov je le za okras. To še posebej velja za nova ali zveneča imena in ženske, ki jih je precej, a so, žal, na napačnih mestih. Volivci neposrednega vpliva na to, kdo bo dejansko izvoljen v parlament, namreč nimamo. O tem odločajo predvsem stranke. Na volilno nedeljo, 21. septembra, bomo predse res dobili glasovalni listič, na katerem bo za zaporedno številko in logotipom stranke zapisano še ime posameznega kandidata, ki kandidira za posamezno stranko v nekem volilnem okraju. Toda zaradi načina izračunavanja bomo z vsakim izrekom volilne volje glas dejansko oddali stranki. Državna volilna komisija pri izbiri imen sprva upošteva stranke, ki po vsej državi zberejo več kot 4 odstotke glasov. Nato se poslanski sedeži delijo po volilnih enotah glede to, koliko glasov v enoti dobi stranka. Na vsakih 8,33 odstotka glasov v posamezni volilni enoti stranka dobi po enega poslanca. In sicer tistega, ki je bil izvoljen v okraju, v katerem je stranka med vsemi drugimi okraji zbrala največ glasov.
V parlament so zato nekateri skoraj gotovo izvoljeni, saj jih stranke postavijo v »svoje« okraje, drugi pa v resnici nimajo nikakršnih možnosti. S tem imajo stranke po 18 letih že ogromno izkušenj in pridobile so dovolj zanesljivih podatkov. Najresnejše med njimi pa tik pred volitvami opravijo še kakšno raziskavo v katerem izmed lokalnih okolij. Volitve so pravzaprav zgolj finesa. Smučarka Katja Koren, ki jo je SDS postavila v volilno okrožje Maribor VII, denimo nima skoraj nobene možnosti. Pred štirimi leti, ko je SDS dobila visoko podporo, je osma volilna enota stranki SDS omogočila tri mandate. Znotraj te enote je bila na prvem mestu po podpori Slovenska Bistrica, kjer letos ponovno kandidira Jožef Jerovšek, na drugem mestu so glede na izide iz leta 2004 Slovenske Konjice, kjer bo skoraj zagotovo izvoljen Rudolf Petan, nato je po verjetnosti na vrsti Dragutin Mate, ki kandidira v dveh okrajih, Maribor I in II.
Tudi v SDS so si najvarnejše položaje po Sloveniji zagotovili stari kadri, skupaj z Janezom Janšo, ki bo vnovič kandidiral v Grosuplju. Na svetu pa je ni zemeljske sile, ki bi zaustavila prihod Andreja Vizjaka v parlament, saj kandidira hkrati v Brežicah in Sevnici, v okrajih, ki sta bila pred štirimi leti po izidih v prid SDS daleč pred vsemi drugimi. Dimitrij Rupel si je tokrat zagotovil varen položaj v Ilirski Bistrici, kjer je bil pred štirimi leti izvoljen Milan Zver, ta pa sedaj kandidira v »varnem« okraju, ki je SDS pred štirimi leti dal odstopljenega ministra Andreja Bručana. Namesto Bojana Starmana, ki je stranki ubežal, bo v okraju Škofja Loka II skoraj gotovo izvoljen kovinostrugar Milan Čadež, župan občine Gorenja vas. »Drugo« najboljšo lokacijo v celjski volilni enoti, na kateri je bil doslej Bogomir Zamernik, tokrat zaseda oblikovalec kovin - puškar Iztok Podkrižnik.
Ker naj bi po vseh napovedih Socialni demokrati tokrat izboljšali svoj izid, je zanimivo pogledati, katere nove obraze je strankarska organizacija potisnila na mesta, kjer je »služba« najverjetnejša. V krajih, kjer se skorajda ne more zgoditi, da kandidati SD ne bi bili izvoljeni, to so Izola, Idrija ali Kočevje, Šiška I in II v Ljubljani, Laško, Dravograd Radlje, Gornja Radgona ali Velenje, najdemo »stara« imena. Najvarnejši položaj ima v Izoli Breda Pečan, v Idriji je to Samo Bevk, v Kočevju spet Janko Veber, v Velenju Bojan Kontič. V Gornji Radgoni, kjer je bil pred štirimi leti izvoljen Feri Horvat, je mesto pripadlo Antonu Kampušu, županu občine, v Laškem bo zagotovo izvoljen Matjaž Han.
Tokrat so na vrsti nova imena. Če bo v volilni enoti Maribor stranka izboljšala izid, bo po vsej verjetnosti za Majdo Potrato v parlament prišel še Bogdan Čepič, direktor Športnega centra Maribor, in za njim mladi Matevž Frangež, sedaj občinski svetnik. V enoti Ljubljana Center, kjer imata Miran Potrč in Dušan Kumer že tako rekoč zagotovljeni mesti, v dveh okrajih, ki sta glede na izide volitev iz 2004 naklonjena SD, kandidirata Anton Rop in za njim France Križanič. Zanimivo je tudi na Primorskem. Pred štirimi leti je Socialnim demokratom volilna enota Postojna »omogočila« dve poslanski imeni, Bredo Pečan in Aurelia Jurija. Sedaj ima Pečanova mesto zagotovljeno, mladi Luka Juri pa bo po vsej verjetnosti v parlamentu nadomestil očeta.
V Novi Gorici bo brez težav izvoljen Borut Pahor. In če stranka na Primorskem dobi še več glasov, bo v Piranu izvoljen še Patrick Vlačič. Lahko tudi špekuliramo, da bo v novi vladi premierski položaj zasedel Pahor, Vlačič pa bo šel za prometnega ministra. Potem ima dobre možnosti za novo službo Miroslav Klun, predsednik slovenske obrtne zbornice. V volilni enoti Kranj je stranka na drugo najbolj vroče mesto postavila Tomaža Mencingerja, ki mu je poslanski sedež, če bo izid izboljšan, zagotovljen. V enoti Bežigrad pa imata poleg Janka Vebra, ki ima tako rekoč že zagotovljeno mesto, dobre in podobne možnosti Igor Lukšič, podpredsednik SD, in Milan M. Cvikl. Tudi v celjski volilni enoti lahko napovemo novo parlamentarno ime v vrstah SD, to je Alan Bukovnik, župan občine Radlje ob Dravi. Rokometašica Anja Frešer, ki kandidira v Rušah, ima zgolj teoretične možnosti za zmago, Melita Župevc v Trbovljah pa ima možnost za zmago le, če bo stranka v volilni enoti Novo mesto dobila trikrat več glasov kot pred štirimi leti.
Kljub 30-odstotni prisotnosti žensk na kandidatni listi so si tudi v NSi službo zagotovili predvsem moški. In to še bolj kot pred štirimi leti. Če bo NSi prestopila volilni prag in dobila vsaj štiri poslance, je že danes jasno, kje bodo izvoljeni: eden v Ormožu. Tam, tako kot pred štirimi leti, kandidira Alojz Sok. V volilni enoti Ljubljana Center, v okraju Logatec, si je najvarnejše mesto, s katerega se je poslovila Majda Zupan, zagotovil Andrej Bajuk. V volilni enoti Kranj pa sta na dveh najvarnejših mestih v Škofji Loki nastavljena Anton Kokalj in Janez Horvat. V Mariboru, kjer stranka že pred štirimi leti ni dobila niti enega poslanca, ima Lovro Šturm letos še manjše možnosti.
Če bo SLS presegla volilni prag in dobila vsaj štiri poslance, potem je jasno, da bodo po enega prispevale volilne enote Novo mesto, Ptuj in Kranj. V volilni enoti Kranj, v okraju Škofja Loka II, bo, če bo tako, skoraj zagotovo spet izvoljen Mihael Prevc. V sevniški okraj na mesto Kristijana Janca v volilni enoti Novo mesto prihaja na dobro podlago direktor občinske uprave Zvone Košmerl ali pa Andrej Fabijan, župan občine Črnomelj. V okraju Lenart v volilni enoti Ptuj pa mora vnovič uspeti Janezu Krambergerju. Če bo stranka dobila še kaj več kot 4 odstotke, bo v parlament namesto Franca Kanglerja v mariborskem okraju izvoljen Janez Ribič, župan občine Duplek. Sodeč po statistiki preteklih let bi lahko rekli, da slabo kaže tudi prvaku SLS Bojanu Šrotu. Prvič zato, ker bo morala stranka v volilni enoti Celje letos izboljšati rezultat, da bo sploh dobila celjskega poslanca. In drugič, ker Šrot kandidira v mestu, medtem ko za SLS ponavadi zmagujejo okraji, kot sta Mozirje ali Šentjur. Ampak Šrot je na zadnjih županskih volitvah dobil izredno visoko podporo, tako da presenečenje ni izključeno.
Pri LDS je po vseh pretresih težje ugotoviti, kje je ta trenutek strankina baza. LDS je, denimo, na zadnjih volitvah najvišjo podporo, ki je skorajda mejila na lokalni plebiscit, dobila v Hrastniku pa v ljubljanski Šiški, Murski Soboti, Sežani ... V volilni enoti Bežigrad so najvarnejša mesta glede na izide iz leta 2004 letos zasedli sodnik Aleš Zalar, Jožef Školč in Slavko Ziherl. Čeprav treh mandatov stranka verjetno ne bo dobila v nobeni volilni enoti. V volilni enoti Ljubljana Center so najvarnejša mesta zasedli Katarina Kresal, Anton Anderlič in Draško Veselinovič. V volilni enoti Novo mesto je zagotovljena izvolitev Matjaža Švagana. V Zagorju pa Alešu Guliču usoda ne kaže tako dobro.
Tudi pri Zaresu je veliko težje ugotoviti volilno bazo. Stranka svoje najvidnejše člane kandidira po okrajih, kjer sta v preteklosti največ glasov dobivali LDS in SD. Poleg Gregorja Golobiča, predsednika stranke, in podpredsednika Bogdana Biščaka, so to še Matej Lahovnik, predsednik poslanske skupine, Pavle Gantar, Franco Juri, Barbara Verdnik pa Franci Kek, ki je v Zares pripeljal stranko AS. Predsednik stranke Golobič bo zagotovo prišel v parlament, saj kandidira v dveh okrajih, Bežigrad I in II. Predvsem Bežigrad II je bil pred štirimi leti okraj, kjer je LDS dobila največ glasov. Primorska bo stranki skoraj gotovo prinesla poslanski sedež za Franca Jurija, ki kandidira v rdeči Izoli. S tem bo sicer Juri bolj nažiral SD kot LDS. Barbara Verdnik ima dobre možnosti v Kopru. Podpredsednik Zaresa Bogdan Biščak, ki bo kandidiral v Postojni, ravno tako. Glede na statistiko Pavle Gantar, ki bo kandidiral v okraju Vič Rudnik III, kjer je bil izvoljen že prej, nima tako dobrih možnosti kot Majda Širca in Janez Kopač.
V celjski volilni enoti v odličnem okraju, v Velenju, kandidira Matej Lahovnik. Poleg njega imata dobre možnosti za vstop v parlament še Irma Pavlinič Krebs, ki kandidira v Ravnah na Koroškem, in Branko Lobnikar. V novomeški volilni enoti Franci Kek računa na visoko podporo. Čeprav sta Hrastnik in Zagorje veliko bolj »rdeča«. Tam kandidirata Nina Pečnik in Matej Požun. Zelo verjetno bo v parlament iz mariborske volilne enote prišel Ivo Vajgl, kandidat v okraju Mariboru IV, kjer sta doslej LDS in SD dobivali visoko podporo. Na odlično mesto je za Vajglom postavljen tudi József Györkös. V ptujski volilni enoti z Mursko Soboto in Gornjo Radgono, ki si jo tradicionalno delita SD in LDS, ima najboljše možnosti za vstop v parlament Feri Lainšček, za njim pa Anton Slana.
Pri stranki DeSUS aktualni poslanci ostajajo na svojih mestih. Znana imena iz parlamenta se bodo potegovala za vnovično izvolitev v istih volilnih okrajih kot pred štirimi leti. So pa na njihovi listi sindikalistične osvežitve, kot sta Dušan Rebolj in Doro Hvalica, ali pa bivši odgovorni urednik Dela Mitja Meršol. Resne možnosti za izvolitev nimajo, razen če DeSUS v teh enotah početveri volilni uspeh iz leta 2004.
Ostanejo še nacionalisti. Ti so doslej največ glasov dobivali v nekaterih točno določenih volilnih okrajih. Največ v Trbovljah, kjer je pred štirimi leti slavil Bogdan Barovič, ali v Slovenj Gradcu, od koder prihaja v parlament Zmago Jelinčič. Nacionalisti, razcepljeni na SNS in Lipo, se bodo letos šli duele za isto volilno telo. Boštjanu Zagorcu (Lipa) se bo v Pesnici postavil po robu Anton Kramberger (SNS). Nasprotnik Saša Pečeta (Lipa) v Mariboru bo Sergej Čas (SNS). V Trbovljah Baroviča (SNS) javnosti neznana Mateja Lesar (Lipa) verjetno ne bo premagala, tega se očitno zavedajo tudi v Lipi. Enako velja za Slovenj Gradec, kjer bo proti Jelinčiču (SNS) za nacionalistične glasove kandidirala javnosti neznana Violeta Potočnik Krajnc (Lipa). Bolj napeto bo v Ljubljani, kjer bosta v istem volilnem okraju nastopila Barbara Žgajner Tavš (Lipa) in Roman Veras (SNS).
Na Primorskem ima SNS najboljše možnosti s Srečkom Prijateljem. Ne glede na prikupno fotografijo, ki jo te dni iz SNS pošiljajo medijem, magistra znanosti Sara Viler v koprskem okraju nima nikakršnih možnosti. Je torej zgolj za okras. Resne možnosti ima le, če bo SNS v postojnski volilni enoti dobila trikrat več glasov kot pred štirimi leti. Gotovo pa bo, denimo, s svojo prisotnostjo na plakatih povečevala možnosti za Prijateljevo izvolitev.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.