Borut Mekina

 |  Mladina 36

Afera Patria: Oblast postaja živčna

Posrednikov je vse več, provizije so vse višje

Jorma Wiitakorpi, nekdanji generalni direktor Patrie, in Karl Erjavec 13. avgusta letos

Jorma Wiitakorpi, nekdanji generalni direktor Patrie, in Karl Erjavec 13. avgusta letos
© Matej Leskovšek

Janez Janša, člani njegove stranke, vključno s poslovneži, ki naj bi v poslu s Patrio prejeli podkupnine, trdijo, da gre pri aferi Patria za politično motivirano igro slovenske opozicije. Tako je bil značilen prvi odziv državne Slovenske tiskovne agencije (STA) na objavo finske televizije, da naj bi bil med podkupljenimi sam slovenski premier. STA je poskušala dokazati, da je tudi finska televizija klecnila pod vplivom slovenske levice. Ob preverjanju dejstev so avtorja oddaje, finskega novinarja Magnusa Berglunda, sprva vprašali po političnem ozadju. Prvo vest so naslovili takole: »Novinar Berglund: Direktor YLE je bil svetovalec premiera iz vrst finskih socialdemokratov.« Že čez eno uro je sledila druga vest z naslovom: »Jelinčič o finski oddaji: Povezava med SD in finskimi socialdemokrati zelo verjetna.« Direktor finske televizije Mikael Jungner je v pogovoru z nami takšne očitke seveda označil za nesmiselne. Dejal nam je, da je na vrh televizije prišel iz Microsofta in ne iz politike ter da finsko televizijo vodi že štiri leta. Je pa Alenka Paulin, direktorica STA, na vrh agencije nedavno prišla iz Janševega kabineta.
Janša, člani njegove stranke, vključno s poslovneži, tudi trdijo, da je afera Patria nastala v Sloveniji. Ta trditev je podobna prvi, da za afero stoji slovenska opozicija. Vendar po vseh doslej znanih dejstvih afera ni nastala v Sloveniji in tudi na Finskem se ni rodila. Domovinsko pravico ima v Avstriji. To smo še enkrat preverili. Kot so nam pojasnili na avstrijskem državnem tožilstvu, je februarja 2007 avstrijski urad za varstvo ustavnega reda in boj proti terorizmu, ki deluje pod notranjim ministrstvom, naletel na sumljivo transakcijo. Takoj zatem so stopili v stik z zvezno kriminalistično policijo, z oddelkom za preprečevanje pranja denarja. V tistem trenutku naj bi o sumljivi transakciji obvestili finsko sestrsko ustanovo. Avstrijski kriminalisti so po tem navezali stik z državnim tožilstvom, kjer sedaj, kot so nam pojasnili, teče preiskava. Za zdaj imajo tri imena: Wolfganga Riedla, Walterja Wolfa in Reija Niityenena, regionalnega zastopnika Patrie za Slovenijo in Hrvaško, ki je bil v zvezi s poslom večkrat na obisku v Sloveniji. Omenjeni trije so v postopku preiskave zaradi suma podkupovanja (Bestechung) in industrijskega vohunjenja ter državne izdaje. Preiskavo vodijo v »tesnem sodelovanju« s finsko stranjo, s katero so ustanovili skupno preiskovalno komisijo. A takšnega sodelovanja, so nam je pojasnili, s Slovenijo še nimajo. Prošnjo za sodelovanje so v Ljubljano že poslali, vendar odgovora še niso prejeli. Lahko se vprašamo: zakaj ni bilo obratno? Zakaj ni slovenska stran zaprosila Avstrijcev za pomoč pri preiskavi?

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.