Borut Mekina

 |  Mladina 38

Tektonske volitve

Zakaj se na letošnjih volitvah odločamo o avstrijskem scenariju?

Po volilni nedelji bo veliko presenečenje, če Erjavčev Desus ne bo sodeloval v novi vladi. Predsednik Desusa danes pravi, da mu je vseeno, kdo bo vodil vlado in da bo šel s tistimi, ki mu bodo ponudili več.

Po volilni nedelji bo veliko presenečenje, če Erjavčev Desus ne bo sodeloval v novi vladi. Predsednik Desusa danes pravi, da mu je vseeno, kdo bo vodil vlado in da bo šel s tistimi, ki mu bodo ponudili več.
© Borut Peterlin

Volitve 2004 so imele jasno sporočilo: po 12 letih različnih koalicij, ki sta jih vodila Janez Drnovšek in LDS, je vajeti v roke prevzela desnica - tako imenovana Koalicija Slovenija z dodatkom upokojenske stranke DeSUS. Dobili smo nedvomnega zmagovalca in nedvomnega poraženca. Zmagovalec je bil Janez Janša s SDS. Od 15,81-odstotne podpore leta 2000 se je stranki zgodil čudež: na volitvah je zmagala z neverjetnim izidom 29,09 odstotka. Na drugi strani je bil poraženec ravno tako očiten: s 36,26-odstotne podpore na volitvah leta 2000 je navdušenje nad LDS zdrsnilo na 22,8 odstotka. Volilno telo si je povsem očitno zaželelo spremembe. Druge stranke so ostale razmeroma nedotaknjene. Ker tudi volilne ankete tik do zadnjega takšnega razpleta niso napovedovale, je bilo veselje v SDS še toliko večje, kot je bilo veliko razočaranje v LDS, ki si od šoka ni opomogla in je nato po notranjih razprtijah razpadla. Kakšno sporočilo bodo prinesle volitve 2008? Sporočil bo tokrat očitno precej več, hkrati pa ne bodo več tako sproščena kot pred štirimi leti.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.