|  Mladina 39  |  Kultura

Revolver

Neuslišano vabilo - Predstavitve knjige Marcela Štefančiča, Jr., Janez Janša Biografija, ki je bila prejšnjo sredo v Kavarni SEM, so se udeležili trije od portretirancev, sodobni slovenski umetniki, ki slišijo na ime Janez Janša, manjkal pa je četrti Janez Janša, predsednik vlade in takrat tudi še največje vladne stranke SDS. Mladina je kot založnica knjige tudi njega povabila na predstavitev, vendar v SDS na vabilo niso odgovorili, pa tudi Janše na predstavitvi ni bilo.

Mesto žensk - Od 9. do 17. oktobra bo v Ljubljani in še na nekaterih drugih prizoriščih po Sloveniji 14. mednarodni festival Mesto žensk, ki ga prireja Društvo za promocijo žensk v kulturi. Letos bo potekal pod geslom Surova simbioza/živali-narava-kultura, osredotočil pa se bo na (samo)razumevanje kulture skozi naravo, na odnose moči prek diskurza o naravi, na človeški odnos do živali, naravnega in minljivega, ne nazadnje pa tudi na tehnološka orodja ali podaljške, ki pričajo o novi naravi. Na festivalu se bo na več kot 35 dogodkih predstavilo 60 umetnic, teoretičark in aktivistk najrazličnejših disciplin.

Umetniški radio
- Umetniški intermedijski projekt radioCona oziroma občasna radijska postaja za sodobno umetnost, katere avtorja sta Irena Pivka in Brane Zorman, po krajši pavzi začenja s tretjim oddajanjem, posvečenim javnemu prostoru. Radio lahko med 24. septembrom in 2. oktobrom med 16. in 20. uro poslušate na radijski frekvenci 88,8 MHz v Ljubljani in širši okolici ali prek medmrežja (www.cona.si/radio).
Namesto na odpad - Če imate star računalnik ali drugo računalniško opremo, ki je ne potrebujete več, jo lahko podarite v Ugando. V ekipi popotniškega portala Potopisnik.si so se odločili, da bodo prek programa Združenih narodov za spletno prostovoljstvo pomagali ugandski nevladni organizaciji Kitega pri zbiranju računalniške opreme in s tem pri vzpostavitvi izobraževalnega centra za otroke s posebnimi potrebami, okužene z virusom HIV ali aidsom, in mladostnike iz najrevnejših družin. Več na http://uganda.pomagajmo.org.

Umetnost v garaži - Spremljevalka ruskega mogotca Romana Abramoviča Daša Žukova je v prostorih nekdanje moskovske avtobusne postaje odprla center za sodobno umetnost Garage. Ustanova je ruski odgovor na enega od v svetovnem merilu najslavnejših prostorov za sodobno umetnost, britanski Tate Modern, kritiki pa upajo, da ne gre zgolj za ekstravagantni in izredno drag projekt nečimrnosti, saj Žukova, ko so jo vprašali po najljubših umetnikih, na vprašanje ni znala odgovoriti. Prva avtorja, ki razstavljata v centru Garage, sta v ZDA živeča ruska umetnika Ilja in Emilia Kabakov.

Nove nadaljevanke - V ponedeljek, 29. septembra, bodo na TV Slovenija začeli predvajati novo humoristično nanizanko Brat bratu, ki jo je režiral Branko Đurić - Đuro in temelji na britanski nadaljevanki Samo bedaki in konji. V začetku oktobra na Kanalu A medtem štarta domača nadaljevanka Svingerji, na Pop TV pa nadaljevanka Lepo je biti sosed.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.