Borut Mekina

25. 9. 2008  |  Mladina 39

Čistka!

Bi morala nova vlada zamenjati tiste kadre, ki so bili politično nastavljeni v času vlade Janeza Janše?

“Če bi bilo vse perfektno, potem ne bi bilo treba zamenjati oblasti.” - Gregor Golobič, predsednik stranke Zares, o zamenjavi politično nastavljenih kadrov.

“Če bi bilo vse perfektno, potem ne bi bilo treba zamenjati oblasti.” - Gregor Golobič, predsednik stranke Zares, o zamenjavi politično nastavljenih kadrov.
© Matej Leskovšek

Ko je konec leta 2000 Bajukova vlada izgubila na volitvah, je v zraku ves čas viselo vprašanje, kdaj bo s položaja direktorja Telekoma odletel Marjan Podobnik, tedaj še podpredsednik stranke SLS + SKD, ki ga je vlada Andreja Bajuka v svojem kratkem mandatu povsem očitno, brez javnega razpisa nagradila z gospodarsko funkcijo. Minil je september, prišel je oktober in za njim november, Marjan pa je ostajal na položaju. »Zakaj naj bi me zamenjali!?« je odgovarjal na vprašanja novinarjev, ki so pričakovali, da bo nova, leva vlada Janeza Drnovška hitro popravila očitno zlorabo oblasti, zaradi katere je Bajukova koalicija med drugim tudi izgubila volitve. Minil je še december, za njim je prišel januar, poklicni politik Marjan Podobnik pa je še zmeraj nedotakljivo sedel v vrhu enega največjih podjetij v državi.
Čeprav je bilo Podobnikovo imenovanje na direktorski položaj eden najočitnejših primerov političnega kadrovanja, je nova, leva vlada z njim ravnala v rokavicah. Ko je javnost izvedela, da je Telekom pod njegovim vodstvom samo v prvih treh mesecih leta 2001 za sponzorstva in donacije zapravil več kot 217 milijonov tolarjev, je zgodbo obrnil na glavo: gre za politično zaroto proti njemu, politika ga želi odstaviti, sprva »diskvalificirati, nato likvidirati«, Telekom pa privatizirati in LDS zagotoviti denar za naslednjih 15 let, je ponavljal. Za Podobnikovo funkcijo je bil pristojen Pavel Gantar, minister za informacijsko družbo. Gantar je tedaj ubral »striktno legalistično« metodo. Razlog, zaradi katerega je Podobnik aprila 2001 končno odletel, ni bilo ne politično imenovanje ne njegova nesposobnost, temveč tako imenovano statusno preoblikovanje Telekoma iz javnega podjetja v gospodarsko družbo, ki je sledilo sprejetju novega zakona o telekomunikacijah. Podobnika so zamenjali na skupščini delničarjev na podlagi javnega razpisa. Z njim so ravnali nežno.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članke za daljše obdobje, se morate prijaviti. Prijavite se . Ostala ponudba naročniških paketov se nahaja TUKAJ.

Celotna številka Mladine je vaša za 3,7 evra. Za nakup tedenskega dostopa do vsebine pošljite SMS z vsebino MLADINA2 na številko 7890.

 
Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

 • Tedenski zakup ogleda člankov
  3,7 €
 • Polletni zakup ogleda člankov
  75 €
 • Letni zakup ogleda člankov
  149 €
 • Spletna Mladina - mesečna naročnina na spletne vsebine, prekini kadarkoli
  14 €

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.