Vrnitev v realnost

Če je Janez Janša “doktrino šoka” tako na hitro posvojil in speljal na svoj mlin, kako to, da potem nacija 21. septembra ni skrenila “na pravo pot”?

Bodoči in sedanji premier

Bodoči in sedanji premier
© Borut Krajnc

Ljudi, zlasti odrasle ljudi, ki svet razlagajo s teorijami zarote, običajno ne jemljemo resno. Prej narobe: ti ljudje delujejo komično, če ne že kar groteskno in amatersko. Tako nekako zdaj po volitvah deluje slovenska desnica, še posebej Janševa SDS, ki svoj volilni poraz pripisuje medijsko-finsko-komunistično-tajkunski zaroti, toda hej, politiki so politiki, zato so pripravljeni reči vse. Karkoli. Še zlasti po izgubljenih volitvah. Vsaj v Sloveniji. Ne pozabite, da drugod po svetu - posebej v resnih demokracijah - politiki ne slovijo ravno kot razpečevalci teorij zarot. Nočejo pač učinkovati neresno, nekredibilno, lunatično ali otročje. V Sloveniji je kakopak drugače. Specifično: v Sloveniji so glavni razpečevalci konspirologije politiki, ki veljajo za odrasle ljudi. Kar je unikatno. Rekli boste, tudi po Ameriki vedno krožijo predvolilne in povolilne teorije zarote! Že, toda v Ameriki si politiki najdejo vsaj surogate, ki potem to počnejo namesto njih. Da se njim samim ni treba blamirati in kompromitirati. Pri nas pa to počnejo sami politiki, celo premier. Jasno, pa tudi njegovi surogati. In prav tu se stvar še dodatno - ne ravno nepričakovano - zaplete: razpečevanju teorij zarote, ki da je desnici speljala volitve, so se namreč pridružili tudi razumniki, možje, ki so zbrani okrog Zbora za republiko, akademiki, ki veljajo za zelo odrasle in zrele in umne. Kar je spet unikatno.
Ergo: kdor Slovenijo razlaga s teorijami zarot, je na pravi poti. Še več, kdor Slovenijo razlaga s teorijami zarot, je nekako patriotski, superioren in privilegiran, pravi Slovenec. Njegova razlaga Slovenije - njene demokracije, njene pravne države, njenih volitev - je legitimna. Vse ostale so nelegitimne, parazitske, zarotniške. Kajti: slovenska levica lahko volitve dobi le s pomočjo zarote! Po nelegitimni poti. Desnici oblast pripada, magari »po božji volji« - levica si jo lahko le uzurpira. Kar je čudna, res bizarna logika, ki nas spomni na »koncept belske privilegiranosti«, o katerem je nedavno - prav v zvezi z ameriško predvolilno kampanjo - pisala ameriška revija Nation. Kaj je to »belska privilegiranost«? To je trenutek, ko se razve, da je 17-letna hči republikanke - v tem primeru kakopak hči republikanske podpredsedniške kandidatke Sare Palin - noseča in ko vsi republikanci v en glas zatulijo, da je to njihova zasebna, družinska stvar in da se drugi v to ne smejo vmešavati, ker ima vsaka družina svoje »izzive«, pa četudi takšni »izzivi«, recimo najstniška nosečnost, ko se pojavijo v črnski - oh, ali pa hispanski - družini, veljajo za nekaj povsem neodgovornega in celo patološkega, degeneriranega, za znak razpadanja družbe in moralnih vrednot. Dalje, »belska privilegiranost« je trenutek, ko se razve, da je republikanka, recimo Sarah Palin, v šestih letih zamenjala štiri fakultete, pa je nihče ne razglasi za neodgovorno, asocialno in neprimerno, za potencialno džankico in gangsta dilerko, kar se vedno zgodi črncu, ki v šestih letih zamenja štiri fakultete. Dalje, »belska privilegiranost« je trenutek, ko republikanko, hja, Saro Palin, ki pozira s puško ali pa celo z avtomatom, razglasijo za patriotko, pravo Američanko, medtem ko bi črnca, ki bi poziral s puško (kaj šele z avtomatom), takoj zbili na tla in aretirali. Oh, in seveda, »belska privilegiranost« je trenutek, ko se razve, da je republikanka - spet Sarah Palin - dolga leta maševala pri belopoltem pastorju, ki je trdil, da se bodo tisti verniki, ki so leta 2004 volili demokratskega kandidata Johna Kerryja (ali pa kritizirali Busha), cvrli v peklu, pa je ni nihče razglasil za nepatriotsko, protiameriško zarotnico, ampak za pravo kristjanko in pravo Američanko, medtem ko so črnca, v tem primeru demokratskega predsedniškega kandidata Baracka Obamo, ki je maševal pri temnopoltem pastorju, znanem po tezah, da so teroristični napadi pogosto posledica ameriške zunanje politike, da je imel rasizem za črnce pogubne posledice in da Amerika še vedno ni premagala rasizma, takoj razglasili za nepatriotskega, protiameriškega zarotnika. To, kar počne belski republikanec, je legitimno - če isto počne črnec, je nelegitimno. Celo nelegalno. »Z eno besedo - belska privilegiranost je problem.« Definitivno.
Kar nas vrne v Slovenijo, kjer desnica levico vidi tako, kot republikanci vidijo črnce. Boj za oblast desnice je legitimen - boj za oblast levice pa je nelegitimen. Zbor za republiko lahko podpre desnico - Kučan levice ne sme podpreti. Akademik, ki podpre politika, je legitimen - politik, ki podpre politika, je nelegitimen. Razlika je torej le v tem, da slovenski republikanci levico vidijo skozi prizmo teorij zarot, ameriški republikanci pa črnce vidijo skozi prizmo rasizma. A po drugi strani, tudi rasizem je le teorija zarote, ki uči, da so črnci »drugorazredni ali tretjerazredni« državljani. Desnica, ki svojo politiko gradi na občutku rasne privilegiranosti in ideološke čistosti (ker je slovenska, je čista; ker je čista, ni ideološka), lahko res le v grozi gleda, kako v Sloveniji - in v Ameriki - na oblast prihajajo »drugorazredni ali tretjerazredni« državljani. Njena lastna groza je dokaz, da je šlo za zaroto - da je bila torej desnica žrtev zarote.
Mnogi analitiki so desnici - in Zboru za republiko - te dni na dolgo in široko pojasnili, zakaj je te volitve dobila levica, ne pa desnica, zato tega ne bom ponavljal. Rečem lahko le: desnice ni odnesla zarota, ampak nekaj čisto drugega, ali bolje rečeno - odneslo jo je prav tisto, na kar je najbolj ponosna, tisto, s čimer se najbolj ponaša, tisto, iz česar naj bi doktorirala. In kaj je to? Točno: menedžiranje izrednega stanja. Obvladovanje izrednih razmer. Vemo namreč, kaj pravijo za Janeza Janšo: da se najbolje znajde v izrednih razmerah. Vemo pa tudi, kaj se je zgodilo tik pred volitvami: iz Finske je v Slovenijo bušnil dokumentarec o aferi Patria, ki je deloval kot detonacija, kot šok. Slovenije, že itak »šokirane« s predvolilno kampanjo, afera Patria ni le obsedla, ampak jo je dobesedno šokirala - v smislu, da so vsi govorili le še o aferi Patria, da so se vsi ukvarjali le še z afero Patria, da so vsi zaspali z afero Patria, da so se vsi zbujali z afero Patria, da so vsi polemizirali le še o aferi Patria, da so torej vsi mislili le še na afero Patria. Pomeni: da niso več mislili. In to dobesedno: zaradi afere Patria niso več mogli misliti. Afera Patria je bila šok, ki je poraziral in pozavgal vso predvolilno vsebino, še huje - poraziral in pozavgal je vso realnost. Realnost je dobesedno izginila. Posledice tega nenadnega izginotja realnosti so bile logične, povsem predvidljive: ko realnost izgine in ko ljudje zaradi šoka ne morejo misliti, so najbolj dovzetni za teorije zarot - in Janez Janša je to situacijo, te izredne razmere, dobro izkoristil. Kar so potrdile tudi sondaže.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.