|  Mladina 42  |  Kultura

Revolver

Pekarna se noče preseliti - Čeprav je mariborska občina letos javnosti že predstavila načrt za obnovo in revitalizacijo kulturnega centra Pekarna, je župan Franc Kangler nedavno predlagal, naj se center preseli v prostore nekdanje avstro-ogrske kaznilnice, saj naj ne bi bilo na voljo dovolj denarja za obnovo. Odbor za Pekarno, ki predstavlja najaktivnejše uporabnike prostorov v Pekarni, si je nove prostore sicer ogledal, vendar pa odborniki menijo, da mora Pekarna ostati na obstoječi lokaciji. S predstavniki občine se bodo ponovno sestali in skušali najti skupni jezik čez dober teden dni.

Nova nogometna popevka
- Potem ko so svoje umetniško navdahnjene pesmi na temo žogobrca za slovenske nogometaše že prispevali Pero Lovšin, Zoran Predin in Vlado Kreslin, pa tudi Vili Resnik, je letos svoje povedala še Siddharta. S pesmijo Dviga Slovenija zastave je skupina tako otvorila dvoboj Slovenija : Severna Irska v Mariboru. Poleg trojice “IN”, se je Siddharti pridružil še Grega Skočir, ki skupaj z njimi prepeva: “Ni nas strah nikogar pred nami / ni nas strah prevar in psovk / skupaj spet na tekmi smo zbrani / zmaga z nami gre domov.” V Siddharti so, kot pravijo sami, na svojo novo stvaritev ponosni.

Ponovno slečeni oder
- Od 17. do 23. oktobra bo v Ljubljani potekal že 7. mednarodni festival improvizacije Goli oder, na katerem se bo poleg domačih ustvarjalcev predstavil še priznani ameriški ustvarjalec Eric Davis, italijanski gibalni kolektiv Company blu in finska zvezdniška skupina impro gledališča Stella Polaris.

Minister nima časa
- Neformalna pobuda umetnikov, kustosov, kritikov in organizacij Odprta zbornica za vizualno umetnost je v teh dneh javnost obvestila o ignoranci ministra za kulturo Vaska Simonitija glede vprašanja samozaposlenih v kulturi. Minister je junija v intervjuju za Sobotno prilogo dejal, da že delujejo glede te - resnično slabo urejene - problematike, in to s pomočjo strokovnih sodelavcev, ki so vsak dan v stiku z ustvarjalci in dobro poznajo razmere. Odprta zbornica za vizualno umetnost je ministrovo pobudo v pismu pozdravila in ga obenem zaprosila za imena teh “strokovnjakov, ki ste jih povabili k obravnavi področja samozaposlenih znotraj načrtovane reformacije javnega sektorja”, saj so želeli tudi sami sodelovati pri razpravi. A v treh mesecih jim še nihče z ministrstva ni potrdil, da je minister prejel njihovo pismo, v tajništvu pa so jim po telefonu celo dejali, da je minister preobremenjen z drugim delom.

Zresnitev Hollywooda? -
V predvolilnem času filmski ustvarjalci stavijo na mrzlico, v kateri se celo ameriškemu občinstvu politika zdi za odtenek bolj seksi. Tako v ZDA in Veliki Britaniji v teh dneh pričakujejo izid kopice političnih filmov: Body of Lies o iraških teroristih, dokumentarec Billa Maherja o verskem fanatizmu, Recount o ponovnem štetju glasov na Floridi leta 2000, Frost/Nixon o televizijskih intervjujih omenjenih predsedniških kandidatov, Che v režiji Stevena Soderbergha o Che Guevari in še nekateri drugi.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.