Borut Mekina

 |  Mladina 43

Kaj nas čaka?

Davek na nepremičnine, močnejši predsednik države, manjša varnost zaposlitve, obremenitev višjih plač, več denarja za zdravstvo ...

Mirna peč na Dolenjskem

Mirna peč na Dolenjskem
© Borut Peterlin

»Koalicija bo ustrezno dopolnila zakonodajo o javnem zavodu RTVS tako, da bo poslovno in programsko vodenje ter upravljanje RTVS zagotavljalo objektivno in nepristransko obveščanje državljanov in državljank in da bodo druge programske vsebine javnega zavoda RTVS na kakovostni ravni vzpodbujale odprto družbo, prizadevanja za trajnostni razvoj, strpnost in sožitje ...«
Navedek ni prepisan iz koalicijske pogodbe, ki jo po pogajanjih s strankami Zares, DeSUS in LDS končujejo Socialni demokrati pod vodstvom Boruta Pahorja, prepisan je iz koalicijske pogodbe Janeza Janše. Kako se je zapisano dejansko uresničilo, vemo. Namesto spodbujevalke odprte družbe je nacionalna televizija postala plen politike. Namesto kakovosti smo dobili komercializacijo. Enak salto mortale je napravil tudi toliko hvaljeni in omenjani etični kodeks, ki ga je odhajajoča garnitura menda po britanskem zgledu zapisala v uvod. Prej kot »z vzgledom« je večina ministrov, skupaj s predsednikom vlade, kakor sedaj priznavajo tudi njegovi koalicijski partnerji, vladala po vojaških načelih.
Koalicijske pogodbe imajo pač naravno težnjo po spreobračanju. Verjetno po znanem receptu, da je pot v pekel tlakovana z najboljšimi nameni. V novem programskem dokumentu štirih levih strank s podnaslovom Uveljavitev odgovornosti za spremembe etični kodeks k sreči ni omenjen. Odsotnost domišljave zavezanosti najvišjim moralnim načelom daje upanje, da bo ta koalicija imela vsaj drugačen slog. »Res je, da se vse stranke po vsebinski plati zavzemajo za podobne cilje, recimo za tržno gospodarstvo, za liberalni kapitalizem z nekaterimi socialnimi korektivi. A je zelo velika razlika v formi delovanja in v slogu, v tem pa je nazadnje tudi vsebina,« je dejal filozof dr. Mladen Dolar v intervjuju za Mladino maja letos.
A tudi tokrat ne gre brez visokoletečih obljub. Svetilnika ni več, so pa na vrsti druge lepo zveneče fraze. Državljani naj bi se v prihodnjih štirih letih kljub recesiji povezali v solidarno in vzdržno družbo »dinamičnega ravnovesja«. Doživeli bomo »tehnološki preboj« v »družbo znanja« in »blaginje«. Gospodarstvo bo postalo konkurenčnejše, država pa bolj »kultivirana«.
V uvodu koalicijske pogodbe, ki so jo sedaj iz SD poslali trem partnericam, preberemo, da gre za dokument, ki je »odgovor na izziv časa«. Štiri stranke so se zavezale »načelu profesionalnosti in sposobnosti ljudi pred njihovo politično ali strankarsko lojalnostjo«, zaradi česar naj tako imenovanega kadrovskega cunamija ne bi bilo. Zamenjani bodo poleg ministrov le državni sekretarji, ne pa tudi direktorji direktoratov - te je Janševa vlada na začetku mandata zamenjala. Če pa bodo novi ministri in drugi pristojni ugotovili, da kdo ne izpolnjuje svojih dolžnosti, bodo morali pred zamenjavo pripraviti pisno utemeljitev.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.