|  Mladina 43  |  Kultura

Revolver

Kino tuga - Kinematografska kultura v središču Ljubljane kljub oživitvi Kinodvora vse bolj izumira. Dvorana Kina Komuna je namreč zaprta, odprli naj bi jo le še za čas festivala LIFFe, nato pa naj bi jo oddali v najem. Kot so nam pojasnili v družbi Kolosej, je od najemnika odvisno, kakšen bo namen dvorane v prihodnje. Sicer pa upada obisk kinematografov po vsej Ljubljani. Leta 2006 je obisk dosegel vrh pri 1.184.000 obiskovalcih, lani je število padlo na 1.030.000. Letos je bilo obiskovalcev do sredine oktobra 770.000. Najbolj je opazen letošnji padec obiskanosti v - poleg Kinodvora - edinih kinih v središču prestolnice, Kinu Komuna in Kinu Vič. Komuna je imela v letu 2006 še več kot 53.000 obiskovalcev, lani le 38.000, letos do zaprtja pa jih je imela le nekaj več kot 20.000. Kino Vič je še lani obiskalo več kot 52.000 obiskovalcev, letos do sredine oktobra pa le nekaj več kot 26.000. Kljub temu v družbi Kolosej poudarjajo, da “Kinoklub Vič normalno deluje naprej, v skladu s programsko zasnovo, ki je zanj postavljena”.

Nova kulturniška revija - Izhajati je začela nova revija za teorijo scenskih umetnosti Amfiteater, katere glavna in odgovorna urednica je dr. Barbara Orel, asistentka na AGRFT. Revija bo izhajala dvakrat na leto, izdajala pa jo bo AGRFT v sodelovanju z nedavno oživljenim Društvom gledaliških kritikov in teatrologov Slovenije.

Slovenski Montpellier - Na 30. festivalu mediteranskega filma v Montpellieru, ki bo od 24. oktobra do 2. novembra, se bo predstavila vrsta slovenskih filmov. V tekmovalnem programu dokumentarnih filmov bo slovenske barve zastopal dokumentarec Otroci s Petrička režiserja Mirana Zupaniča, v tekmovalnem programu kratkih filmov filma Vsak dan ni vsakdan Martina Turka in Vučko Matevža Luzarja. V programu panorame celovečernih filmov bodo prikazali film Za vedno Damjana Kozoleta, v panorami kratkih filmov pa študentski film To je Slovenija Urške Menart in Every Breath You Take Igorja Šterka.

Koncerti v soseščini - Svetovne glasbene zvezde se Slovenije praviloma ognejo v velikem loku, nekatere med njimi, sicer večinoma takšne, ki imajo svoje najbolj ustvarjalne dneve že za seboj, pa napovedujejo obisk naše soseščine. Tina Turner bo februarja dvakrat nastopila na Dunaju in dvakrat v Münchnu, Oasis v Trevisu in na Dunaju, skupina AC/DC bo marca dvakrat nastopila v Milanu in enkrat v Budimpešti, Metallica bo maja obiskala Dunaj, Depeche Mode pa Zagreb in München.

Slovenci v Parizu - Od 24. do 26. oktobra bo v Centru Pompidou v Parizu že sedmič potekal mednarodni sejem publikacij, tiska, multiplov in knjig umetnikov Artist Book International, na katerem se bo predstavilo 42 založnikov iz 12 držav. Letos bo prvič sodelovala tudi Slovenija, in sicer Zavod P.A. R.A.S.I.T.E. s Centrom in Galerijo P74 in Kapsulo, ki bo predstavila knjige, umetniške edicije in časopise Dejana Habichta, Sanje Iveković, Tanje Lažetić, Tadeja Pogačarja, Mladena Stilinovića in Zore Stančič.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.