Marcel Štefančič , jr.

 |  Mladina 43  |  Kultura  |  Film

Ponoreli vlak

Andrej Končalovski Jon Voight, Eric Roberts, Rebecca De De Mornay, John P. Ryan

/media/www/slike.old/mladina/dvdrunaway_train.jpg

 

Ponoreli film! Manny (Jon Voight) in Buck (Eric Roberts) sta kriminalca, ki zbežita iz jetnišnice, bazirane na Aljaski. Zatečeta se na železniško postajo, kjer skočita na tovorni vlak s štirimi orjaškimi lokomotivami, ki krene na pot čez Aljasko - no, na šprint čez Aljasko. Strojevodjo namreč med vožnjo udari infarkt: bam! Manny, Buck in Sara (Rebecca De De Mornay), železniška delavka, ki se prav tako znajde na krovu, lahko le nemočno gledajo, kako vlak ponori. Ni ga več mogoče ustaviti. Tako se začne dirka v pekel, ki je tlakovan z mrazom in ledom. Ponoreli vlak, ki temelji na scenariju Akire Kurosawe, je film, ki se vali. Kot skala. Od začetka do konca. In film gre za njim, še več - nanj se prilepi. Vlak postane film - in film postane vlak. Obema se meša. Ne brez razloga: drug drugega non-stop kurita in žgeta. Še celo zoprni, sadistični ravnatelj jetnišnice (John P. Ryan) se skuša s helikopterjem na vsak način prebiti na ta perpetuum mobile - tip ve, da se imajo najslabši vedno najbolje. Ponoreli vlak, ki ga je posnel Andrej Končalovski, ruski emigrant, je dobil tri oskarjevske nominacije - za glavno moško vlogo (Voight), stransko moško vlogo (Roberts) in kakopak montažo.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.