dr. um

 |  Mladina 44  |  Kultura  |  Plošča

Chase & Status: More Than Alot

2008, Ram Records

+ + + + +

Chase in Status z albumom, ki že sedaj, ko je svež kot žemljica, sodi med klasike drum and bass žanra.

Chase in Status z albumom, ki že sedaj, ko je svež kot žemljica, sodi med klasike drum and bass žanra.
© Echolocation.biz

V Londonu (in ostanku sveta, od koder prihajajo drum and bass artisti) se vsako leto pojavijo tropi mladcev, katerih cilj je preboj med DJ-jev-sko elito in večletna, če ne večna slava v Angliji in globalno. Toda kot pravi eden legendarnih biblijskih izrekov, veliko je poklicanih, a malo izbranih. Med slednje sodita Saul Milton (Chase) in Will Kennard (Status). Relativna mladca, ki ju od prvega odmevnega komada izpred štirih poletij (remiksa klasike 20/20 za Renegade Hardware) vrtijo velikani kot Andy C., Grooverider, Friction, Zinc, Pendulum, Fabio in Mampi Swift, sta od začetkov bolj zaželena, kot zmoreta ustreči. Nenehno vrtenje in nadstandardna produkcija hitov kot Druids, Love's Theme ali megahita za Jenno G In Love so bili gonila, ki so ju - po založbah kot Vechile, Bingo Beats, Barcode, Breakbeat Kaos, BC Presents, Habit in Kreative Mindz - lani pripeljala do založbe vodilnega drum and bass DJ-ja, njegovega veličanstva Andyja C.-ja, kjer sta si v dveh letih tolikanj dvignila produkcijo/nivo/status, da je scena od Več kot preveč pričakovala nič manj kot album leta. Pričakovanja so izpolnjena. Dovršeni izdelek ustvarjanja pri Ram Rec kot dvoletna retro-in introspektiva kreativnega dvojca v dobre tri četrt ure na dvanajstih odsekih ponudi pravo obilje sodobnih urbanih zvokov, ki bistveno presegajo okvire drum and bassa. Po razmeroma mehkem uvodnem dvojčku že tretji komad prinese enega biserov, (soulersko) hip-hopersko skladbo Against All Odds, v kateri MC-ja njun someščan Kano (ne gre za istega artista, ki je pri nas že gostoval na večeru Illegal), sledi pa reggae pevalica Streetlife, kjer gostuje Takura. Gostovanja so tisto, pri čemer se ponuja presežek. To je vidno tudi v velikem hitu Pieces, ki sta ga ustvarila s Planom B-jem, dancefloor killerjem najžlahtnejše sorte, s katerim sta nedavno odprla svoj Essential Mix na BBC-jevem Radiu 1. Za komad so celo posneli video, kar je pri drum and bassu redkost tipa Pendulum. No, prav s skupino Pendulum ju primerjajo, kot se je recimo skoraj zareklo očaku Fabiu, ko ju je gostil. Vendarle pa je več razlik kot podobnosti z avstralskimi sočasniki, s katerimi sta v prvi ligi drum and bassa, ki privlači več kot le junglistično publiko. Za to skrbita z raznolikostjo vokalov oziroma gostov, pa tudi žanrov, ki jih vrtita. Včasih sta ustvarjala še dokaj zanimiv breakbeat (pod psevdonimom Loopdigga), sodobni trendi pa so ju odnesli v dubstep; ne zgolj v produkciji (na album sta prispevala dva bisera Running in Eastern Jam), ampak tudi v izbiri plošč, ki jih vrtita na živih nastopih. Vendarle pa je drum and bass njuno izhodišče, ki ga polnita z lahkotnimi, ponekod že osladnimi, a vseeno kakovostnimi hiti, kot sta - zdaj že klasiki - na pričujočem albumu ponovno objavljeni skladbi Take Me Away in Hurt You. Chase in Status sta z More Than Alot ustvarila album, ki že sedaj, ko je svež kot žemljica, sodi med klasike drum and bass žanra. Zmaga.


 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.