Marjan Horvat

 |  Mladina 8

Priznanje lendavskega župana razburilo duhove

Dr. Elizabeta Bernjak: »Če bi nevoščljivost gorela, ne bi potrebovali drv.«

Elizabeta Bernjak (neposredno za Janezom Janšo) med skupinskim slikanjem obiska SDS v tovarno Mura

Elizabeta Bernjak (neposredno za Janezom Janšo) med skupinskim slikanjem obiska SDS v tovarno Mura
© Marko Pigac

Ob nedavnem kulturnem prazniku je nastal nenavaden zaplet med lendavskim županom in Slovenci na Madžarskem. Župan Anton Balažek (LDS) je dr. Elizabeti Bernjak, sicer kandidatki SDS na lanskih parlamentarnih volitvah izročil občinsko priznanje za njene zasluge pri »ohranjanju in uveljavljanju slovenskega jezika v krogu porabskih Slovencev na Madžarskem«. Profesorica sociolingvistike, dvojezičnosti in jezikoslovja, ki že skoraj dvajset let poučuje v Sombotelu, si po mnenju predstavnikov porabskih Slovencev priznanja ne zasluži. V ogorčenem pismu županu, ki so ga poleg obeh vodij krovnih slovenskih organizacij na Madžarskem podpisali še pedagoški in kulturni delavci, opozarjajo, da je župan v utemeljitvi navajal »neresnične abstraktne zasluge nagrajenke«, in dodajajo, da »vsa naša izobraževanja v Sloveniji in na Madžarskem organizira in izvaja Zavod RS za šolstvo, predvsem pa naša svetovalka Valerija Perger«.
Priznanje Bernjakovi je »šokiralo« tudi Pergerjevo, kot pravi sama. Pergerjeva že 16 let deluje v Monoštru, organizira in koordinira izobraževanje za učitelje v Porabju, hkrati pa vodi tudi učbeniški projekt za slovensko narodnostno šolo. »Priznam, da me je šokiralo, da si je nekdo takole pripisal zasluge za moje delo. Moti me predvsem to, da je bila obrazložitev napisana v sedanjem času. Ne trdim, da Bernjakova nima zaslug na znanstvenem področju, a tistega dela, ki ga kot lektorica opravlja v Sombotelu, ni mogoče ovrednotiti s posebnimi zaslugami.« Po njenem mnenju je Bernjakova dobila priznanje kot vidna članica SDS, župan pa ni »preveril, kaj si mislijo o nagradi tisti, v imenu katerih je nagrada podeljena«.
Presenečena je tudi dr. Bernjakova. Naštela je dolg seznam svojih zaslug za slovensko narodno skupnost na Madžarskem, opozorila na prevode osnovnošolskih učbenikov iz madžarščine in dodala, da je veliko storila za približevanje slovenske kulture madžarski populaciji. Župan Balažek pravi, da ni mogoče mimo vpisov v bibliografskem sistemu Cobiss, kjer je navedenih »256 avtorskih del dobitnice priznanja. Osebno sem pregledal navedene znanstvene članke, poljudne članke, prispevke na konferencah, prispevke v monografskih publikacijah itd. Zanimivo je, da sem med prvimi 105 naslovi našel 34 takšnih, ki kažejo, da se vsebina posredno ali neposredno ukvarja s tematiko, navedeno v 'sporni obrazložitvi'«.
Sicer pa dr. Bernjakova ne ve, kaj je spodbudilo takšen revolt, če pa se lahko vsak prepriča o njenem delu za Slovence na Madžarskem v preteklosti. Kot pravi, bo tudi v prihodnje »z veseljem pomagala pri ohranjanju slovenskega jezika in identitete«. In nazadnje pripominja: »Če bi nevoščljivost gorela, ne bi potrebovali drv.«

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.