Priloga / Slainte mhath! (Na zdravje po škotsko.)
Preveč česarkoli je slabo, le preveč dobrega viskija je komaj dovolj (Mark Twain)
Nikolaj Pečenko
MLADINA, št. 11, 31. 3. 2009

Nikolaj Pečenko med svojimi viskiji
© Borut Peterlin
Max Modic je v prejšnji Mladinini prilogi Živeti pisal o škotskih viskijih, opisal nekaj najbolj znanih enosladnikov z otoka Islay in svoj prispevek sklenil z mislijo, da se za prepričanega ljubitelja viskijev pot užitkov in tovarištva na Islayu ne konča, ampak pravzaprav šele dobro začne. Pa jo nadaljujmo.
Moje prvo resnejše seznanjanje s škotskimi viskiji se je začelo, tako kot verjetno pri večini, z enim od »klasičnih« single maltov, enosladnih viskijev. Zdi se mi, da je bil Laphro-aig. Ali morda Lagavulin? Eden od teh bolj znanih pač, sicer pa niti ni pomembno. Pomembno je, da mi je bil všeč, in ko sem kmalu zatem na Škotskem v izvirnem okolju poskusil še nekaj drugih viskijev ter si od znotraj ogledal destilarno v Obanu, je bila vez skovana. Najbolj znane enosladnike, ki jih dandanes dobimo tudi v bolje založenih domačih trgovinah, sem kmalu obvladal in treba je bilo narediti korak naprej.
Star, starejši, najstarejši
ŽELITE ČLANEK PREBRATI V CELOTI?
Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,5 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?
Nikolaj Pečenko
MLADINA, št. 11, 31. 3. 2009

Nikolaj Pečenko med svojimi viskiji
© Borut Peterlin
Max Modic je v prejšnji Mladinini prilogi Živeti pisal o škotskih viskijih, opisal nekaj najbolj znanih enosladnikov z otoka Islay in svoj prispevek sklenil z mislijo, da se za prepričanega ljubitelja viskijev pot užitkov in tovarištva na Islayu ne konča, ampak pravzaprav šele dobro začne. Pa jo nadaljujmo.
Moje prvo resnejše seznanjanje s škotskimi viskiji se je začelo, tako kot verjetno pri večini, z enim od »klasičnih« single maltov, enosladnih viskijev. Zdi se mi, da je bil Laphro-aig. Ali morda Lagavulin? Eden od teh bolj znanih pač, sicer pa niti ni pomembno. Pomembno je, da mi je bil všeč, in ko sem kmalu zatem na Škotskem v izvirnem okolju poskusil še nekaj drugih viskijev ter si od znotraj ogledal destilarno v Obanu, je bila vez skovana. Najbolj znane enosladnike, ki jih dandanes dobimo tudi v bolje založenih domačih trgovinah, sem kmalu obvladal in treba je bilo narediti korak naprej.
Star, starejši, najstarejši
Highland Park
Iz soda v sod
Naravnost iz soda
Viski z vodo
Vrhunski mešanci