Zgledovati se po Hitlerju?

Jelinčičevi zgodovinski nauki

Zmago Jelinčič

Zmago Jelinčič
© Matej Leskovšek

Predsednik SNS Zmago Jelinčič nikoli ne zamudi priložnosti za to, da s svojimi poznavalskimi akrobacijami dviguje obrvi vsem okoli sebe. Nič drugače ni bilo ob njegovem nastopu v Odmevih RTV Slovenija 26. marca, ko je slovenski vladi svetoval: »Če bi brala malo zgodovinske knjige, ji ne bi škodovalo. Reševanje kriz je znano že v zgodovini, in če nič drugega, naj bi si ogledali, kaj je naredil Hitler, pa Mussolini, pa Roosevelt.« Na vprašanje novinarja Slavka Bobovnika, ali si ni izbral nekoliko čudnih vzornikov, je Jelinčič odvrnil: »Ni važno. Za reševanje krize so bili zelo dobri.« Le da je potem vse »šlo v eskalacijo nekam drugam«.
Ja, v drugo svetovno vojno in holokavst. Če bi Jelinčič upošteval svoje lastne nasvete, ki jih tako rad deli naokoli, bi mu bilo najbrž jasno, da so te stvari med seboj neizpodbitno povezane in niso kar tako na neki točki zašle nekam drugam. Hitlerjeva rešitev gospodarske krize je bila usmerjena v izgradnjo enormnega vojaškega stroja, katerega naloga je bila seveda tudi »dokončna rešitev judovskega vprašanja«. Vsi njegovi načrti so bili v bistvu zločinski, ker so temeljili na zagotavljanju blaginje ene rase z uničenjem vseh drugih. In Mussolini? Njegova »rešitev« krize je pravzaprav temeljila na vzpostavitvi nasilja korporativne, diktatorske države, v kateri mora biti volja posameznika podrejena »kolektivnim interesom«. Res ni potrebnega veliko intelektualnega kapitala, da človek pride do zaključka, da je vendarle pomembno, kakšne vzornike imaš. A Jelinčič tega ne razume ali, še huje, to razume, a mu je vseeno ...

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.