Lepo je biti privilegiran

Branku Grimsu ne bomo plačali le doktorata, davkoplačevalci smo mu že plačali tudi magisterij

Pridni študent in poslanec Branko Grims

Pridni študent in poslanec Branko Grims
© Matej Leskovšek

Pred dobrim mesecem je mandatno-volilna komisija državnega zbora odobrila vlogo SDS za sofinanciranje podiplomskega študija poslancu Branku Grimsu. Ker je višina sofinanciranja za izobraževanje poslancev omejena na okoli tisoč evrov na leto (letos 1152), bo za podiplomski študij prejel vsaj 2304 evre.
Na kongresu stranke pred dnevi ponovno potrjenega člana izvršilnega odbora SDS smo poprosili za podatke o podiplomskem študiju ter pojasnilo, zakaj se je odločil, da stroške študija obesi davkoplačevalcem. Grims je po elektronski pošti poslal daljši odgovor, v katerem je poudaril predvsem gospodarske uspehe Janševe vlade v primerjavi z razmerami pod sedanjo vlado, glede podiplomskega študija pa zapisal: »Mag. Branko Grims iz teh strogo namenskih sredstev v vseh petih letih, kar opravlja funkcijo poslanca, ni izkoristil niti evra, čeprav je njegovo področje študija ozko povezano z njegovim poslanskim delom (primerjava ustavnih in volilnih sistemov).«
Celoten odgovor je potem Grims, odločen, da opere svoje dobro ime, poslal še kot pismo bralcev in objavili smo ga v naslednji številki. Iz njegovega odgovora izhaja, da je poslanec že opravil podiplomski magistrski študij, katerega stroškov ni nosil državni zbor. A resnica je pri tem poslancu navadno večplastna, sklicevanje na to, da od državnega zbora za izobraževanje do sedaj ni dobil niti evra, je zavajanje.
Grims namreč ni politik od včeraj. V obdobju 1997-2002 je bil državni svetnik. Ker je magistriral leta 2003, je študiral prav v času svetniškega mandata. Od državnega sveta pa je za potrebe magistrskega študija dobil takratnih 878.380 tolarjev oziroma 3665,41 evra za dve leti študija. Poleg tega je za potrebe študija potoval še v Kanado in ZDA in državnemu svetu izstavil račun za 2079,77 ameriškega dolarja, kar je bilo takrat 2343 evrov. Skupaj mu je državni svet za študij izplačal nekaj malega več kot 6000 evrov.
Če k temu znesku prištejemo še strošek za sedanji študij, bo Grims za podiplomsko izobraževanje porabil več kot 8300 evrov davkoplačevalskega denarja. Za tiste, ki še računate v tolarjih, je to več kot 2 milijona slovenskih tolarjev. Verjetno ni treba posebej poudarjati, da Grimsova poslanska mesečna plača znaša skoraj 5000 evrov bruto.
Državni zbor je sicer podiplomski študij sofinanciral še štirim poslancem poleg Grimsa, je pa ta poslanec SDS sploh edini državni svetnik, ki je bil deležen davkoplačevalskega denarja za ta namen. Lepo je študij nadaljevati na podiplomski stopnji, če ti vse stroške zanj plača država.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.