Vesna Teržan

 |  Mladina 20

Mirko Ilić

je mednarodno uveljavljen grafični oblikovalec, je velikodušen, oster, zabaven in realen človek ter levičar. Ta teden prihaja v Maribor, na Magdaleno.

Mirko Ilić v New Yorku  (fotografija Mandić)

Mirko Ilić v New Yorku (fotografija Mandić)

Živi in dela v New Yorku, postal je prebivalec svetovne metropole, mešanice Amerike in Evrope, kjer ne poznajo pojma tujec ali gastarbajter. V talilnem loncu svetovnih kultur njegov izvor, to, da izhaja iz nekdaj multinacionalne Jugoslavije, ni ne prednost ne pomanjkljivost, ampak zgolj dejstvo, umaknjeno nekam tja med opombe. Tisto, kar šteje, so njegov iskrivi in ostri um, trma in šarm ter seveda talent. Mirko se je rodil v Bijeljini, in ker je bil sin »vojnog lica«, se je z očetom in mamo veliko selil. Živel je v Mariboru pa v Zagrebu, ponovno v Bijeljini in spet v Zagrebu; tam je leta 1973 objavil svoj prvi strip. Najprej je bil prvi med najboljšimi avtorji jugoslovanskega stripa, potem je postal vodilni jugoslovanski karikaturist ali, bolje, avtor političnih ilustracij. Objavljal je v številnih revijah in časopisih, med njimi so Pitanja in Polet, leta 1977 je ustanovil Novi kvadrat - jedro avtorjev hrvaškega stripa, nadaljeval v Startu, z Lukom Mjedom ustvarjal naslovnice Danasa, že zdavnaj risal stripe za Alter Alter, Metal Hurlant, Heavy Metal, zaradi odličnih političnih ilustracij so ga povabili k italijanskemu političnemu tedniku Panorama itd. Delal je plakate za gledališča, oblikoval ovitke plošč ...
Slavenka Drakulić, pisateljica, Ilićeva prva žena, pravi, da je dokazal, kako lahko nadarjen in trmast človek doseže vse, kar hoče: »Mirkova samozavest je mejila na drznost, na predrznost, a prav to je od njega zahtevala njegova izredna nadarjenost.«
Virtuozna risba, konceptualna natančnost, sofisticiran humor, sarkazem in ostrina misli, sposobnost preobračanja pomenov, raba metafor in simbolov, na stotine različnih kombinacij, ena prodornejša od druge ... Ilić vedno znova preseneti svojo publiko.
Nekoč je dejal, da je v Jugoslaviji dosegel vse, kar si je zastavil, zato se je odpravil na pot prek Atlantika in leta 1986 potrkal na newyorška vrata Miltona Glaserja. »Odhod v New York je bil izziv, v resnici pa je bil objestnost. V Jugoslaviji sem pustil vse, kar sem dosegel in ustvaril. Rekel sem si, ajd, pa začnimo spet od začetka!« Glaser, legenda med ameriškimi oblikovalci, dober in prijazen človek, mu je pomagal naprej odpirati vrata velikih časopisnih hiš -tako je začel ilustrirati naslovnice Time magazina, bil je urednik Op-Ed strani v New York Timesu, njegove ilustracije so objavljali v Wall Street Journalu, Washington Postu, U. S. Newsu, Nationu, Boston Globu, Los Angeles Timesu itd.
Ilićeva newyorška zgodba le potrjuje sanjske zgodbe o uspehu, kakršne naj bi New York ponujal vsakemu, ki ima dovolj energije, znanja in šarma. V New York je prispel leta 1986, garal in risal za velike časopise in leta 1993 soustanovil grafični studio Oko & Mano Inc., leta 1995 pa studio Mirko Ilić Corp., specializiran za grafično oblikovanje in 3D-računalniško grafiko ter gibljive slike. S Stevenom Hellerjem, teoretikom grafičnega oblikovanja, je izdal več knjig: 100 Icons of Graphic Design, Handwritten - Expressive Lettering in Digital Age, Anatomy of Design itd., z Miltonom Glaserjem pa knjigo Design of Dissent. Predava na umetnostnih šolah School of Visual Arts in Cooper Union v New Yorku.
Njegova bleščeča mednarodna kariera tako rekoč traja že 23 let na 13 let krepke jugoslovanske podlage. Da, začel je s sedemnajstimi leti!

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.