Deja Crnović

 |  Mladina 40

60 let pokanja členkov

Letošnje nagrade Ig Nobel za najbizarnejše raziskovalne dosežke podeljene

V tednu, ko dan za dnem prihajajo v javnost imena letošnjih Nobelovih nagrajencev, je prav, da se spomnimo tudi nagrad Ig Nobel, ki jih vsako leto na Harvardu podeljuje znanstveni zabavnik Improbable Research. Gre za parodijo na Nobelove nagrade, saj so znanstveni dosežki, za katere se podeljujejo Ig Nobelove nagrade, ocenjeni po merilu: »Najprej te mora spraviti v smeh, potem pa ti dati misliti.« Nagrade so na Harvardu podelili 1. oktobra, letos že devetnajstič. Nagrajenci bodo svoje dosežke predstavili na univerzi MIT v Massachusettsu, nato pa se bodo odpravili na turnejo po Veliki Britaniji, ki jo pripravlja britansko združenje za napredek znanosti.
Za veterino sta nagrado letos dobila Catherine Douglas in Peter Rowlinson, ki sta z raziskavo ugotovila, da krave, ki jim damo ime, na primer Liska, dajo več mleka kot krave, ki imena nimajo. Raziskovalka počutja in samozavesti krav Douglasova se podelitve, žal, ni mogla udeležiti, saj je pred kratkim rodila, je pa organizatorjem poslala sliko, na kateri je s svojo pravkar rojeno hčerko, oblečeno v kravji kostum, in kravo. Mu.
Ig Nobelova nagrada za mir je pripadla genialni švicarski ekipi, ki je raziskovala vpliv polnosti steklenice na verjetnost, da bo ta v rokah nasilneža žrtvi razbila lobanjo. Znanstveniki so ugotovili, da človeška lobanja ne poči samo pri udarcih s polno, ampak tudi s prazno steklenico piva, zato so sklenili, da so steklenice lahko »nevaren inštrument, če so uporabljene v fizičnem obračunu«.
Pravo odkritje je raziskava, ki je plod sodelovanja med tremi ameriškimi univerzami in je prejela nagrado za fiziko. Raziskava Fetal load and the evolution of lumbar lordosis in bipedal hominins se je posvečala temu, zakaj se noseče ženske ne prekucnejo. Odgovor: gre za evolucijsko pridobitev - okrepljeni ledveni del -, ki so jo opazili že pri avstralopitekih. Ig Nobelovo nagrado za medicino je dobil Donald L. Unger, ki je 60 let vsak dan vztrajno pokal členke na svoji levi roki, ne pa na desni in tako raziskoval morebitne vzroke artritisa. Nagrada za literaturo je šla letos irski policiji za izdajo petdesetih prometnih kazni vozniku z imenom Prawo Jazdy. Prawo Jazdy v poljščini pomeni vozniško dovoljenje, podelitve pa se je udeležila Karolina Lewestam, ki je kot predstavnica imetnikov poljskega vozniškega dovoljenja irski policiji zaželela vse najboljše. Nagrado za dosežke pri varovanju zdravja je prejela trojica iz Illinoisa za patentiranje modrca, ki ga lahko uporabimo kot dve obrazni maski: za nosilko modrca in morebitnega mimoidočega. Vsekakor izum, ki upošteva sodobne potrebe. Nagrado za promocijo matematike je prejel guverner centralne banke Zimbabveja za tiskanje bankovcev v vrednostih od 0,01 do 100.000.000.000.000 dolarjev, nagrada za biologijo pa je letos romala k Japoncem za odkritje, da lahko iz pandovih iztrebkov izločimo bakterijo, ki bo nato bivala v naših kuhinjskih odpadkih in jih zmanjšala za 90 odstotkov. Nagrado za ekonomijo so dobili islandski bankirji za prikaz, kako je mogoče majhne banke spremeniti v velike in nasprotno, nagrado za kemijo pa je dobila skupina veseljaških Mehičanov, ki so pridobivali diamante iz tekile. Živeli, nagrajenci.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.