Kdo bo poskrbel za zapore?

Primerni trije kandidati, minister si bo vzel čas za premislek

Čeprav je Tomaž Smole s položaja direktorja Uprave za izvrševanje kazenskih sankcij (UIKS) odšel prav zato, ker je spoznal, da sistema slovenskih zaporov ne zmore premakniti iz mrtvega teka, vprašanje njegovega naslednika še zdaleč ni nepomembno. Stotridesetodstotna zasedenost zaporov nasploh in kar 200-odstotna zasedenost največjega zapora na Dobu obetata težave.
Natečajna komisija uradniškega sveta je izmed prijavljenih izluščila tri kandidate in jih Alešu Zalarju predstavila kot primerne za vodenje zaporskega sistema. Minister bo izbiral med Igorjem Černetičem, Božom Petehom in Leonido Zalokar. Černetič je bil prvi predsednik pred dvema letoma ustanovljenega Penološkega društva, zdaj je podpredsednik, ki v praksi vodi društvo. V preteklosti je bil upravnik zavoda za prestajanje kazni v Kopru, vendar ozračje v zaporu pod njegovim vodstvom menda ne med obsojenci ne med zaporskim osebjem ni bilo najboljše. Znana je zgodba o pretiranih normah za zaporniško delo, ki je posredno podlaga za odobritev izhodov. Peteh je zdaj vodja oddelka za varnost v UIKS-u, v preteklosti pa je bil tudi že pomočnik direktorja UIKS-a. Strokovni očitek, ki ga je bil deležen, je, da naj bi bil nekako militariziral vse slovenske zapore s povzdigovanjem statusa pazniške službe. Znan je po strokovno vprašljivi izjavi: »Če bi se jaz odločal, s čim naj me onesposobi na primer policija ali paznik, s solzivcem, fizično silo ali morda paralizatorjem, bi se nedvomno odločil za paralizator, ker človek čuti najmanj posledic.« Zalokarjeva pa je direktorica Vzgojnega zavoda Planina, ki ga je v zadnjih letih iz popolnega razsula spremenila v vzgojni zavod, kakršen mora biti po človeških in sodobnih načelih. Je tudi članica novoustanovljenega Sveta za izvrševanje kazenskih sankcij.
Na prvi pogled se zdi ministrova izbira lahka, vendar zakon ministru dovoljuje, da se ne odloči za nobenega izmed predlaganih kandidatov in razpis ponovi. Ali se bo minister odločil za to možnost, ni znano, je pa očitno, da si bo vzel čas za premislek. V četrtek naj bi namreč vlada za vršilca dolžnosti direktorja imenovala Dušana Valentinčiča, nekdanjega dolgoletnega direktorja UIKS-a. Valentinčiča na novem delovnem mestu čaka izvedba nekaterih projektov, nad katerimi je zaradi že omenjene okorelosti državne uprave Smole obupal. Valentinčič je zdaj upravnik koprskega zapora, kamor je bil imenovan, ko ga je na položaju direktorja UIKS-a pred tremi leti zamenjal Smole.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.