Vanja Pirc

 |  Mladina 34  |  Družba

«Kakovostne možnosti za trening in študij«

Tim Gornik, študent drugega letnika na ameriški Univerzi Duke

Devetnajstletni Ljubljančan Tim Gornik te dni začenja študij v drugem letniku na Univerzi Duke v Durhamu v ameriški zvezni državi Severna Karolina. Na univerzo, ki je z akademskega vidika priznana kot ena najkakovostnejših v ZDA in ki hkrati slovi tudi po odličnih športnikih, se ni vpisal po naključju. Tim ima športno štipendijo te univerze, prislužil pa si jo je, ker je eden naših najboljših igralcev golfa. Lani je na Sredozemskih igrah osvojil zlato kolajno, to pa je največji dosežek slovenskega amaterskega golfa doslej.
Tim ni nikoli zares razmišljal, da bi se vpisal na katero od slovenskih fakultet. Ves čas je bil osredotočen na ameriške univerze, zato je že četrti letnik srednje šole obiskoval v Orlandu na Floridi. Hkrati je igral golf na turnirjih v ameriški mladinski ligi. Njegovo igro so spremljali trenerji različnih univerz in vsak od njih ga je skušal prepričati, naj se vpiše na njegovo univerzo. Nazadnje se je med ponujenimi možnostmi odločil za Univerzo Duke. »Iskal sem univerzo, kjer bi imeli dobro ekipo golfistov in kjer bi hkrati lahko pridobil kakovostno akademsko izobrazbo. Univerze, kjer študirajo najboljši golfisti, ne sodijo med najboljše po akademski plati, Duke pa je akademsko zelo cenjena univerza, čeprav v golfu ne sodi v sam vrh, toda naša ekipa je še vedno zelo dobra. Sodi med 25 najboljših univerzitetnih moštev, imamo svoje igrišče za golf, udeležujemo se tekem na najvišji ravni in to me je prepričalo,« pravi Tim. Kot dodaja, ravno zato, ker je športnik, težav pri vpisu ni imel. Izpolniti je moral sicer številne obrazce in dobiti priporočila učiteljev, od testov pa je pisal le teste SAT, ki so podobni naši maturi. »Zavedam se, da bi moral imeti, če bi želel priti na to univerzo po redni poti, boljše rezultate in da bi moral pisati še številne druge teste,« pravi. Za zdaj na Duku ni opazil drugih Slovencev, je pa tam študentka iz Hrvaške in nekaj študentov iz Bosne.
Predavanja in vaje v prvem letniku univerze so se mu zdeli zelo podobni pouku v ameriški srednji šoli. Obveznosti niso imeli osredotočenih ob koncu leta in končni izpiti pri posameznih predmetih so h končni oceni prispevali le tretjino. Sam je študijske obveznosti ves čas združeval s treningi. Za te je porabil približno šest ur na dan, a kot pravi, kakšnih posebnih ugodnosti zaradi statusa športnika ni imel. »Na Duku imamo športniki le to prednost, da na začetku študijskega leta dokaj hitro dobimo urnik treningov in si lahko potem na podlagi tega urnika pred drugimi študenti izberemo posamezne predmete in se vpišemo. Predmetnik si namreč študenti v ZDA sestavljamo sami.«
Najboljše ameriške univerze ne slovijo le po dosežkih svojih študentov in profesorjev, temveč tudi po zelo visokih šolninah. Duke ni izjema. Študenti oziroma njihovi starši morajo za letnik študija odšteti okoli 50.000 dolarjev. »To je tudi po ameriških standardih kar malce nad povprečjem,« ugotavlja Tim, ki sam plačuje šolnino, vendar je je zaradi športne štipendije delno oproščen. V šolnino so sicer vključeni stroški študija, bivanja in prehrane. »Vsakemu študentu Duka pripada prostor v študentskem domu, ki je le kakih sto metrov oddaljen od predavalnic, in tam moramo obvezno živeti tri leta. Kar se prehrane tiče, smo imeli v prvem letniku obvezno udeležbo na zajtrkih in večerjah v menzi. V višjih letnikih pa bomo dobili nekakšne točke, ''food points'', ki jih bomo potem lahko unovčili pri prehrani v vseh restavracijah v kampusu,« pravi Tim.
Ameriški študenti se šele v tretjem letniku odločijo, iz katere smeri bodo diplomirali. Tim ima tako še leto dni časa za premislek, a že zdaj je odločen, da bo to ekonomija ali informatika. Po študiju bo šel najverjetneje med poklicne golfiste, ne izključuje pa možnosti, da ne bi v prihodnosti vpisal tudi podiplomskega študija.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.