Od dolžnikov do upnikov

Rusi so dolg poravnali, sedaj pa smo dolžni mi

Ponosna ladja Triglav

Ponosna ladja Triglav
© Slovenska vojska Marko Pišlar

Slovenska veleposlanica Ada Filip Slivnik in namestnik ruskega finančnega ministra Dmitrij Pankin sta 10. avgusta v Moskvi opravila še zadnjo formalnost v zvezi s poravnavo finančnih obveznosti, ki jih je imela Rusija do Slovenije še iz sovjetskih časov. Šlo je za podpis dodatka k sporazumu o poplačilu klirinškega dolga, ki je določil, da bo Rusija preostanek svojih obveznosti, te so znašale 56,5 milijona evrov, odplačala v denarju. Spomnimo se, prvi del klirinškega dolga je Moskva poplačala »v blagu«, in sicer z dobavo vojaške ladje tipa Svetljak, ki jo bomo prevzeli predvidoma novembra. Na prvi pogled se zdi, da sta obe državi dokončno zaprli to poglavje.
A v resnici ni tako. Nekaj denarja smo sedaj mi dolžni Rusom. Pankin je ob podpisu dodatka k sporazumu izrazil pričakovanje Moskve, da bo Slovenija del denarja, ki ji ga bo izplačala Rusija, namenila za nakup bojne opreme za ladjo. Dogovori glede tega so bili pravzaprav že sprejeti. Naše ministrstvo za obrambo (MORS) je z ruskim državnim podjetjem Rosoboronexport sklenilo pogodbe za dobavo protiletalskih raketnih sistemov, centra za upravljanje ognja Bagira, bojnega kompleta streliva in za usposabljanje posadk.
Vlada je tako 16. septembra sklenila, da »v veljavo stopi tridesetdnevni plačilni rok, v katerem mora MORS poravnati svoje obveznosti po navedenih pogodbah«. Konkretno gre za dobrih 15 milijonov evrov, ki jih moramo »vrniti« v Rusijo, in vlada bo ta denar vzela iz proračunskih rezerv. Jasno, za ladjo bo treba skrbeti in jo posodabljati tudi v prihodnosti.
Zadeva je bizarna. Celotni klirinški dolg je znašal nekaj manj kot 100 milijonov evrov. Nobena skrivnost ni, da država denar potrebuje, a se je raje odločila za ladjo, ki ne le da je ne potrebujemo, temveč tudi že pomeni proračunsko breme. In to še preden je priplula v Slovenijo.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.