Damjana Kolar

 |  Mladina 14  |  Kultura

Katalena: Noč čarovnic

Premierna predstavitev novega albuma

Luka Kaše

Luka Kaše

Skupina Katalena, ki bo letos poleti praznovala desetletnico delovanja, bo 14. aprila v Kinu Šiška predstavila svoj peti album Noč čarovnic. Gre za zgodbo, ki jo spletajo okrog svoje izkušnje in videnja tistega, kar smo včasih imenovali coprništvo. Po drugi strani pa je album nekakšen laboratorij, v katerem Katalena svoje avtorsko delo sooči ne samo s slovensko ljudsko glasbo, ampak tudi s poezijo slovenskih pesnic in pesnikov, ki so se sami napajali pri motivih in ritmu ljudskega pesništva. Na albumu sodelujeta tudi dva gosta, Neca Falk in Jani Kovačič (ki bo tudi gost na tokratnem koncertu). Za zvočno podobo albuma sta poskrbela Blaž Celarec in Marko Turel.
Več o novem albumu nam je povedal vodja skupine in kitarist Boštjan Narat: “Baje je Noč čarovnic drugačna od naših prejšnjih plošč. Ker je manj ljudska, ker je bolj avtorska, ker je malo darkerska in ker gre nekam drugam. Ampak v resnici smo še vedno isti in v resnici še vedno sledimo istemu klicu starodavnosti in isti fascinaciji nad v zemljo zakoreninjenim. ‘Naj se da prepoznati tisti pradavni glas’, ‘ta glas, ta tih, kot če sneži’ v večeru, ko ‘mesečne krave pase mesec po mesečni travi’. Daleč je sonce, ki na vzhodu brusi bleščečo mesarsko sekiro. Noč se šele začenja, noč je krasna, noč je strašna, noč je noč čarovnic. In mi smo še vedno Katalena, še vedno prihajamo iz Ljubljane in - še vedno - igramo slovensko ljudsko muziko. Pa še to: Svetlana, Neca, Gregor, Dane, Jani ... Hvala in v neizmerno čast nam je bilo.”

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.