Uredništvo

 |  Politika

Gradbeni baroni na sodišču

Ivan Zidar v rokah policistov

Ivan Zidar v rokah policistov
© Borut Krajnc

Na ljubljanskem okrožnem sodišču se jutri začenja sojenje zoper osmerico obtoženih kaznivih dejanj sprejemanja in dajanja daril ter dajanj pomoči k omenjenimi kaznivima dejanjema.

Poleg prvega moža SCT Zidarja, predsednika uprave Primorja Črnigoja in nekdanje generalne direktorice Vegrada Tovšakove bodo pred sodnika stopili še Tomaž Žibert, Ivan Demšar, Borut Farčnik, Srečko Gabrič in Ivan Kroflič. Obtoženi so kaznivih dejanj pri postopku javnega naročila za gradnjo kontrolnega stolpa na Letališču Jožeta Pučnika Ljubljana.

Obtožnica zoper osmerico je bila na Okrožno sodišče v Ljubljani vložena februarja lani, dobro leto po aretacijah vpletenih - 12. februarja 2008. Takrat so kriminalisti osumljence pridržali, vsi razen Črnigoja, ki se je zaradi funkcije državnega svetnika skliceval na imuniteto, pa so noč prebili v priporu.

Pridržane so 13. februarja 2008 pripeljali na zaslišanje k preiskovalnemu sodniku, v priporu pa je ostal le Žibert (ki naj bi po ugotovitvah kriminalistov kot zaposlen na Kontroli zračnega prometa Slovenije odigral ključno vlogo pri kaznivem dejanju), ki so ga na prostost spustili 5. marca 2008. Črnigoj, ki mu državni svet ni vzpostavil imunitete, je pred preiskovalnega sodnika stopil 19. februarja 2008 in bil izpuščen na prostost.

Afera je s položaja spodnesla tedanjega direktorja Kontrole zračnega prometa Slovenije Srečka Janšo. Ta je 20. februarja 2008 s položaja odstopil po pozivu takratnega ministra za promet Radovana Žerjava, potem ko so Žiberta priprli kot enega izmed osumljenih korupcije pri oddaji naročila za gradnjo kontrolnega stolpa.

Po izbruhu afere so v javnosti zaokrožili dokumenti tožilstva v zvezi s preiskavo, ki so nakazovali, da naj bi se osumljeni dogovarjali o dajanju podkupnine v zameno za posel. Posvetovanja naj bi potekala med Zidarjem in Črnigojem ter Zidarjem in njegovim podrejenim glede ugodne poslovne priložnosti, ki naj bi se obetala ob popravku ponudbe za gradnjo letališkega stolpa.

Zidar in Črnigoj naj bi se dogovarjala za nagrado Žibertu, ta pa naj bi zahteval, da se v popravljeni ponudbi kot podizvajalec električnih napeljal navede njegov svak. Žibert naj bi v zameno obljubil, da bo strokovna komisija naročniku javnega naročila kot najugodnejšo ponudbo svetovala partnersko družbo SCT in Primorja. Enako naj bi Žibert v zameno za denar obljubil tudi Vegradu.

Kriminalisti so v okviru preiskave podatke zbirali tudi s prisluškovanjem, ki pa znajo ogroziti celoten proces. Zidarjev zagovornik v aferi čista lopata Boštjan Penko je namreč že decembra lani poudaril, da so dokazi zoper Zidarja, ki so jih kriminalisti pridobili s prisluškovanjem v letu 2007, pridobljeni nezakonito.

Policisti naj bi ukrepe zoper Zidarja uvedli na podlagi informacije iz Nemčije, ki naj bi jo po nekaterih navedbah tja prinesel nekdo iz Slovenije. V skupini državnih tožilcev za pregon organiziranega kriminala so takrat poudarili, da so dokazi v primeru Čista lopata zakoniti.

Medtem ko sama afera ni neposredno vplivala na poslovanje SCT, Primorja in Vegrada, pa so lani občutneje zaznala posledice finančno gospodarske krize, ki je najbolj zarezala prav v gradbeni sektor. Medtem ko sta Primorje in SCT še nad gladino, pa je bil letos nad Vegradom že sprožen stečaj, Tovšakova pa se je po odstopu konec avgusta v začetku oktobra upokojila. (STA, lpč)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.