Veleposlanikova nesreča

Zasebna ali službena pot na Gay Pride

Borut Trekman

Borut Trekman
© Blaž Samec

Slovenski veleposlanik v Belgiji, karierni diplomat Borut Trekman, znan po ksenofobičnem nastopu proti izbrisanim in osebni prijatelj Mete in Dimitrija Rupla, kateremu piše spremne besede v knjige, je po naših informacijah iz diplomatskih krogov v Bruslju pred nekaj meseci doživel hudo prometno nesrečo. Sam dogodek sploh ne bi zbujal nobene pozornosti, če ne bi bilo ob trku prisotnih nekaj nenavadnih okoliščin.

Čeprav naj bi njegova ekscelenca veleposlanik v Belgiji imel službenega šoferja, ki bi ga moral voziti na vse službene poti, je po naših informacija sam sedel za volan in se odpeljal na gejevsko manifestacijo v Gent, na poti pa doživel nezgodo. Poleg nenavadnih okoliščin avtomobilske nesreče v oči bode tudi podatek, da je veleposlanik Trekman vozil Volkswagnov phaeton, ki je v povprečju za milijon in pol do dva milijona tolarjev dražji od primerljivih avtomobilov mercedes E, ki jih uporablja večina ostalih veleposlanikov Republike Slovenije, in je cenovno bolj primerljiv z mercedesi razreda S.

V službi za stike z javnostjo ne vedo ničesar o zasebnem veleposlanikovem obisku. Po njihovi interpretaciji, ki jo lahko dokažejo s potnim nalogom, je Borut Trekman doživel nesrečo, ko se je vozil ravno v nasprotno smer od Genta na cesti Eupen-Liege. Ob obisku germanofonske skupnosti ob njeni petindvajsetletnici se je vanj zadel tovornjak s prikolico. Ker veleposlanik v Belgiji ni bil kriv za nesrečo, je zavarovalnica že nakazala odškodnino v višini bruto cene za novo enako vozilo z odbitkom DDV v višini 21 %: "Čeprav je bila posebej opozorjena na diplomatski popust ob nakupu, tega zneska zavarovalnica ni odtegnila. Veleposlaništvo je s tem denarjem nabavilo novo enako vozilo, razliko, ki je ostala, pa je nakazalo v državni proračun." Avtomobil je po zagotovilih zunanjega ministrstva stal našo državo celo nekaj manj kot ostali mercedesi E, saj je prodajalec phaetona za potrebe diplomatsko-konzularnega predstavništva ponudil tako velik popust, da je končna cena za več kot 1000 evrov nižja.