Urša Marn

 |  Mladina 14  |  Politika

Slab izkupiček Slovenije

Vlada zavaja javnost s trditvami o uspešnosti pri črpanju sredstev iz evropske blagajne

Minister za lokalno samoupravo in regionalno politiko Ivan Žagar se načrtno izogiba omembi dejstva, da je Slovenija pri črpanju iz Evropskega socialnega sklada najslabša med vsemi članicami EU.

Minister za lokalno samoupravo in regionalno politiko Ivan Žagar se načrtno izogiba omembi dejstva, da je Slovenija pri črpanju iz Evropskega socialnega sklada najslabša med vsemi članicami EU.
© Borut Krajnc

Slovenija ima do konca leta 2015 iz evropske blagajne pravico načrpati dobrih pet milijard evrov. Od tega 4,2 milijarde evrov iz kohezijskega in strukturnih skladov, 900 milijonov evrov iz Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja in 21,6 milijona evrov iz Evropskega sklada za ribištvo. Toliko denarja nam je Bruselj odobril v programskem obdobju 2007-2013, pri čemer imamo možnost črpanja še dve leti po izteku obdobja, torej do konca leta 2015. Po mnenju Mojmirja Mraka, predavatelja na Ekonomski fakulteti v Ljubljani, si je Slovenija v pogajanjih za obdobje 2007-2013 izborila zelo dober finančni paket kohezijskih sredstev. "V bruseljski blagajni imamo na razpolago bistveno več sredstev, kot smo jih imeli v obdobju 2004-2006, naša naloga pa je, da ta sredstva ne le izkoristimo, temveč da jih izkoristimo čim bolje. To je še toliko pomembneje, ker se bo obseg kohezijskih sredstev za našo državo po letu 2013 začel relativno zmanjševati. Naša država bo takrat preprosto preveč razvita, da bi lahko še naprej imela dostop do kohezijskih sredstev na sedanji ravni." Če bo črpanje optimalno, bomo iz evropske blagajne dobili bistveno več sredstev, kot jih bomo vanjo vplačali. Žal pa je tak scenarij glede na dosedanji tempo črpanja malo verjeten.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.