Hotel New Hampshire

Kako je Hillary Clinton srečala Martina Lutherja Kinga in ponovno vstala, še preden je ponovno padla, in kako je Barack Obama zmagal, preden ni zmagal

"Zora je porumenela panoramo mesta, ko so skoraj petsto zapornikov gnali od vrat do parkirišča. Tam jih je čakala flota črno-belih avtobusov z rešetkami na oknih in s težko mrežo, ki je ločevala šoferjev prostor od sedežev. Zrak je bil nasičen z bencinskimi hlapi in s smradom po gnijočih smeteh. Zaporniki, med katerimi je bila polovica črncev in Hispancev, so bili v parih, po šest na verigo - izgledali so kot človeške stonoge. Povsod so bili šerifovi pomočniki v zmečkanih uniformah. Na vsak avtobus so prišli trije pomočniki, ostali pa so stali zadaj s svojimi težkimi magnumi pythoni 357, ki so jim bingljali iz rok. Nekaj jih je ljubkovalo kratke, odrezane puške." Tako se začne Živalska tovarna, slovita kriminalka Edwarda Bunkerja, ameriškega hard-boiled pisca, huligana in bančnega roparja, ki je lep kos svojega življenja preživel po zaporih in bil nekaj časa celo najmlajši zapornik San Quentina. In tako izgleda predvolilni, kampanjski avtobus, s katerim se po Ameriki vozi Hillary Clinton. Zaporniki v Živalski tovarni so zaporniki Amerike - in tudi Hillary izgleda kot zapornica Amerike. Ali bolje rečeno: ko se odpelje ali pa pripelje, izgleda kot zapornica svojega imidža. Kot zapornica tega, v kar jo je spremenila Amerika. Zapornica distance.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.