Slo-vidvd-borza

Počitnice groze (Open Water, 2003, Chris Kentis) Mlad par (Daniel Travis & Blanchard Ryan) se udeleži potapljanja v tropskem morju, toda ko izplava, ugotovi, da je ekspedicija pozabila nanju in odplula, tako da obtičita sredi morja, polnega žrel. Šoker, ki ne komplicira: potapljača + odprto morje. To je vse. In ta cine-veritejski minimalizem je pošast, ki ne jemlje ujetnikov. Bomba!

Umiranje (The Jacket, 2005, John Maybury) Da je Adrien Brody rojen za mučenika, vemo: tokrat igra hendikepiranega veterana I. zalivske vojne, ki za nameček pristane še v sadistični "inštituciji", kjer mu pijejo možgane, kar je dobro - to film prelevi v fino, sublimno-groteskno, psihedelično halucinacijo, ki je priložnost za randi s Keiro Knightley, za ekshibicije novega Bonda (Daniel Craig) in za somračne vizualne piruete Johna Mayburyja, britanskega genija videospotov.

Kapsule

Rojen 4. julija: Vietnamski veteran se prelevi v protivojnega mučenika. Bio Rona Kovica via Oliver Stone. Klasika. Kul bonus. Tom Cruise.

Pri stricu Idrizu: Mala stvar, ki se pokvari, vse popravi. Stresna melanholija povojnega Sarajeva via Pjer Žalica. Senad Bašić & Mustafa Nadarević.

Krvavi hostel: Trije hedonistični turisti zaidejo v slovaški "chamber of torture". Grand Guignol via Eli Roth. Posebna edicija. Jay Hernandez.

Gejša: Vzpon & vzpon japonske Pepelke. Eksotični, parfumski, kostumski chick flick. Zhang Ziyi, Michelle Yeoh & Gong Li.

Na vogalu: Dilanje & fiksanje v baltimorskem getu. Vinjete iz "vojne proti terorju". Kul miniserija via HBO. Trije Emmyji.

Hitrost 2: Kako to, da se isti bejba ista stvar zgodi dvakrat - le da tokrat na ladji? Film terorja & katastrofe. Sandra Bullock & Jason Patric.

Dr. Dolittle 3: Zdaj z živalmi kramlja docova hči. Veteriransko čikitanje. Kyla Pratt (oh, ki film tudi avdio komentira).

Otroštvo na Manhattnu: Odraščanje na "malem Manhattnu". Nekontroverzna otroška romanca. Charlie Ray & Josh Hutcherson.

Sanjski skok: Disko rolarjem zaprejo dvorano. Deja-vu. Bolje rečeno: Poletje v školjki 3. Bow Wow & Nick Cannon.