Konzum / Gorenjska uvala

Restavracija Tabor, Podbrezje

Boštjan Napotnik
MLADINA, št. 9, 2. 3. 2012

Super losos I

Super losos I

Restavracija Tabor
Podbrezje 246
Tel.: 04 533 01 31
www.restavracijatabor.com
V podbreškem Taboru ribiške mreže praznijo vsak dan od poldneva do desetih zvečer.

Fino:
gravlaks
njoki z lososom
kovač v pečici

Ne tako fino:
kapesanta na žaru

Resno taborjenje za z ribovjem obloženo gorenjsko mizo stane približno 40 evrov na jedca.

Po enotedenski strogo alpski prehrani, ki so ji bili slovenski – in z njimi tudi Konzumovi – organizmi izpostavljeni v paketu z zapovedanimi zimskimi smučarskimi počitnicami, je bil res že skrajni čas, da vzpostavimo prehransko ravnovesje in kakšen energent v telo vnesemo tudi z mediteranske strani naše domovine. Pa se je primerilo tako, da nam po maščobne kisline omega 3 sploh ni bilo treba zaviti k morju, saj se je že posedanje v restavraciji Tabor v osrčju Gorenjske izkazalo za več kot spodoben ribojedski doživljaj.

ŽELITE ČLANEK PREBRATI V CELOTI?

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,5 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?


Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal ali Google Pay.

Tedenski zakup ogleda člankov
> Za ta nakup se je potrebno .


Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine. Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 16,20 EUR dalje.


Boštjan Napotnik
MLADINA, št. 9, 2. 3. 2012

Super losos I

Super losos I

Super losos II

Super losos II

Restavracija Tabor
Podbrezje 246
Tel.: 04 533 01 31
www.restavracijatabor.com
V podbreškem Taboru ribiške mreže praznijo vsak dan od poldneva do desetih zvečer.

Fino:
gravlaks
njoki z lososom
kovač v pečici

Ne tako fino:
kapesanta na žaru

Resno taborjenje za z ribovjem obloženo gorenjsko mizo stane približno 40 evrov na jedca.

Po enotedenski strogo alpski prehrani, ki so ji bili slovenski – in z njimi tudi Konzumovi – organizmi izpostavljeni v paketu z zapovedanimi zimskimi smučarskimi počitnicami, je bil res že skrajni čas, da vzpostavimo prehransko ravnovesje in kakšen energent v telo vnesemo tudi z mediteranske strani naše domovine. Pa se je primerilo tako, da nam po maščobne kisline omega 3 sploh ni bilo treba zaviti k morju, saj se je že posedanje v restavraciji Tabor v osrčju Gorenjske izkazalo za več kot spodoben ribojedski doživljaj.

Le kdo bi si mislil, da v kraje, kjer punce še vedno tu in tam govorijo na fanta, dostavljajo tako frišno bero morske favne in da te nato kuharski majstri ne zdemolirajo z litri tržaške omake in/ali drugimi hard-core kontinentalnimi prijemi. V Taboru lahko že na začetku začneš s hudo frajerskim, mehkim, sočnim in dišečim, štirinajst dni na suho mariniranim gravlaksom, katerega okusnostne atribute gre poleg mojstrstva tabornikov nedvomno pripisati tudi norveškemu izvoru oranžne ribe. Kakorkoli, v Podbrezjah se splača zategniti ročno že zaradi tega super lososa. Ali pa zaradi onega, ki ga skupaj z malo smetane in resnim odmerkom koprca vmešajo med konkretno odrezane, a ravno prav kompaktne njoke. V spominu kani ostati tudi močna bistra ribja juha, ki jo aromatično jačajo in karakterizirajo z lupinami škampov, v rubriko nepretresljivo je mogoče uvrstiti tunov karpačo, najresnejša kandidatka za napako dneva pa je kapesanta, ki so jo sicer lepo in na hitro popekli na žaru, potem pa dobesedno – bože sačuvaj! – utopili v bazenu olivnega olja.

Na našo (in njihovo) srečo so se nato iz nevarne cone elegantno izvili s fletno, ne preveč zaroštano črno sipino omako, ki so jo enkrat prelili prek domačih širokih rezancev, drugič pa so jo vmešali v za rižoto nenavadno dolgozrnat, lepo na zob kuhan riž, dramaturški lok pa je drugi vrhunec dosegel z minimalističnim, v nulo pečenim, lepo zapopranim kovačem in krompirjem iz pečice. Čokoladna napaka (tako v Taboru imenujejo nizek sufle) z jagodami v karamelni omaki in by-the-book panna cotta sta bili točno to, kar sta morali biti – pika na i. Če bi v Taboru zlajnanega Oliverja in Terezo presekali s kakšno sodobnejšo ležerno dalmatinsko muziko (za začetek mogoče s komadom Alles gut splitskega The Beat Fleet), bi bilo pa vse skupaj še toliko boljše.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si.

Delite članek:


Preberite tudi

Javna pamet

Jože Vogrinc: Priznajmo Palestince in Palestinke!

Mera dejanskega priznavanja suverenosti Palestine je odnos do njenih državljanov in državljank

Teden

Nedopustne grožnje

Pravnomočna obsodilna sodba zaradi grožnje novinarju Eriku Valenčiču 

Intervju

»Po novem bodo imeli tisti z zdaj najnižjimi pokojninami deset odstotkov višje pokojnine«

Marijan Papež, direktor Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje