• STA

  26. 9. 2023  |  Politika

  Na zaslone TV Slovenija se vračajo pravi novinarji

  Na TV Slovenija so v informativnem programu 1. sporeda v zadnjih dneh uvedli več sprememb na mestih urednikov in voditeljev. Pripravljajo tudi vsebinske osvežitve informativnih oddaj, ki jih gledalci že poznajo. Dnevnik bo poleg Saše Krajnca, Jasmine Jamnik in Katarine Veselič Golob spet vodila Elen Batista Štader, Valentina Plaskan in Nejc Krevs pa ne več.

 • STA

  27. 9. 2023  |  Svet

  Podnebni boj / Mladi tožijo 33 držav, tudi Slovenijo

  Skupina mladih Portugalcev je na Evropsko sodišče za človekove pravice (ESČP) vložila tožbo proti 33 državam, ki jim očitajo, da niso storile dovolj za zaustavitev globalnega segrevanja. Gre za prvi tovrstni primer pred omenjenim sodiščem v Strasbourgu, ki bi v primeru uspeha lahko imel pravno zavezujoče posledice za vpletene države.

 • STA

  27. 9. 2023  |  Kultura

  Prešernova proslava z novim organizatorjem

  Ministrstvo za kulturo pripravlja spremembe zakona o Prešernovi nagradi, s katerimi bi organizacijo - vključno z izborom avtorja - proslav ob slovenskem kulturnem prazniku iz rok Upravnega odbora (UO) Prešernovega sklada prenesli na Koordinacijski odbor za državne proslave in prireditve, ki bdi nad vsemi drugimi državnimi proslavami.

 • Uredništvo

  26. 9. 2023  |  Politika

  Drago Kos / »Jasno je, da se Marta Kos ni umaknila po svoji volji«

  "Jasno je, da se ni umaknila po svoji volji, in tisto jo je takrat zelo prizadelo. Mene je prizadel predvsem način, kako se je to doseglo. Menim pa, da je v bistvu to zelo dobro za njo, saj ne sodi v to močvirje slovenske politike. In če ne bi odšla tedaj, pa bi doslej odstopila – ne glede na funkcijo v politiki, ki bi jo imela, če ne bi postala predsednica republike – vsaj petkrat."

 • STA

  27. 9. 2023  |  Svet

  Prepovedali še eno skrajno desno skupino / »Odvratna indoktrinacija otrok in mladih«

  Nemške oblasti so prepovedale skrajno desno ekstremistično skupino Artgemeinschaft, so danes sporočili iz Berlina. Notranja ministrica Nancy Faeser je skupino, ki je med drugim opredeljena kot neopoganska in neonacistična, opisala kot "sektaško, globoko rasistično in antisemitsko", poročajo tuje tiskovne agencije.

 • STA

  27. 9. 2023  |  Svet

  Trump zavajal banke in zavarovalnice

  Newyorški državni sodnik Arthur Engoron je v torek odločil, da sta nekdanji predsednik ZDA Donald Trump in njegov poslovni imperij The Trump Organization več let izvajala prevare na račun bank in zavarovalnic s precenjevanjem vrednosti premoženja za pridobivanje posojil, poročajo ameriški mediji.

 • STA

  27. 9. 2023  |  Svet

  Resna grožnja novinarskemu poklicu / Zakon nevarnih namenov

  Hrvaški novinarji so včeraj izrazili zaskrbljenost zaradi načrtovane spremembe kazenskega zakonika, ki bi kriminalizirala razkrivanje vsebine preiskovalnih dejanj in dokaznih postopkov. Ta po njihovi oceni pomeni resno grožnjo novinarskemu poklicu, medtem ko na pravosodnem ministrstvu trdijo, da z njo varujejo zasebnost udeležencev v postopku.

 • STA

  27. 9. 2023  |  Svet

  Bidnov sin vložil tožbo proti Giulianiju 

  Sin predsednika ZDA Hunter Biden je včeraj v Kaliforniji vložil tožbo proti nekdanjemu županu New Yorka Rudyju Giulianiju in odvetniku Robertu Costellu, v kateri trdi, da sta mu posegla v digitalno zasebnost in z vdorom v njegov računalnik kršila zvezne in državne zakone, poroča CNN.

 • Uredništvo

  26. 9. 2023  |  Politika

  »Kosovo bo ali suverena država s polnimi pravicami ali pa ponovno okupirano ozemlje«

  "Za sosedo ima Srbijo, ki dvajset let goji strategijo grožnje s ponovno vojaško zasedbo svoje nekdanje province. Vse, kar potrebuje, je ustrezno mednarodno vzdušje. Temu pa zdaj dobro kaže. Evropa se hkrati obnaša kot prijateljica Srbije, pokroviteljica samostojnosti Kosova in nemočna pacientka iz ambulante za neopredeljene. Vse tri vloge hkrati igra zelo prepričljivo. To ustvarja zmedo, hrani revanšistične ambicije in ustvarja prizore iz Donbasa leta 2014. Predvsem noče priznati, da na Kosovu ne gre za nesporazum med dvema narodoma, ampak za konflikt med dvema državama. Obe sta šibki in revni, le da je ena šibkejša in revnejša od druge. Konflikt pa je resničen in ne temelji na nesporazumu. Tako Srbija kot Kosovo zelo dobro razumeta, okrog česa se spopadata. Kosovo bo ali suverena država s polnimi pravicami ali pa ponovno okupirano ozemlje. Politiki obeh držav temeljita na nacionalizmu, ki je bil neobvladljiv že v devetdesetih letih prejšnjega stoletja. Politiki Evropske unije bodo morali začeti vsaj govoriti v razumljivem jeziku. Pri nesporazumih je neopredeljenost modra. Pri konfliktih pa pelje v nespametno politiko."

 • STA

  27. 9. 2023  |  Družba

  Cepljenje proti gripi / Na voljo bo 185.000 odmerkov

  Cepljenje proti gripi bo to sezono v Sloveniji predvidoma mogoče od začetka oktobra. Tudi letos bo brezplačno za vse z urejenim zdravstvenim zavarovanjem. Na voljo bo 185.000 odmerkov cepiva proti gripi. NIJZ cepljenje med drugim priporoča kroničnim bolnikom, starejšim, mlajšim otrokom, nosečnicam in osebam z izjemno povečano telesno težo.

 • STA

  27. 9. 2023  |  Kultura

  Hollywood / Konec stavke 

  Vodstvo sindikata ameriških scenaristov (WGA) je v torek soglasno glasovalo za konec stavke, ki je trajala 148 dni. Konec stavke mora sicer še potrditi večina članov sindikata, vendar je stavke praktično že konec, poroča CNN.

 • STA

  27. 9. 2023  |  Družba

  Prelomen uspeh znanstvenikov / Prvič pridobili RNK izumrle živali

  Znanstvenikom je prvič uspelo pridobiti ribonukleinsko kislino (RNK) izumrle živali, in sicer tasmanskega tigra, so sporočili raziskovalci z univerze v Stockholmu. Pojasnili so, da ta prelomen uspeh povečuje možnosti za oživitev živali, za katero so pred tem mislili, da je za vedno izgubljena, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

 • STA

  27. 9. 2023  |  Kultura

  Interaktivna plesna predstava z VR očali

  Na Odru 360 Španskih borcev bodo danes premierno uprizorili interaktivno plesno predstavo Plešoči (p)ogledi / Dancing Audience, ki je nastala v sodelovanju med En-Knap in Fabien Prioville Dance Company. Občinstvo si bo nadelo VR očala, plesalci pa se bodo v živo interaktivno odzivali z gibi in ustvarjali dinamično in vzajemno plesno izkušnjo.

 • STA

  25. 9. 2023  |  Politika

  Mahnič ni uspel s pritožbo na ustavno sodišče

  Ustavno sodišče ni sprejelo v obravnavo ustavne pritožbe poslanca SDS Žana Mahniča, poroča portal N1. Mahnič se je na ustavno sodišče obrnil, potem ko je bil po uvrstitvi na seznam prič razrešen kot član parlamentarne preiskovalne komisije, ki preiskuje sume nezakonitega financiranja političnih strank.

 • STA

  25. 9. 2023  |  Politika

  Višje cene vrtcev

  Ljubljanski mestni svetniki so na današnji seji potrdili višje cene vrtcev. Cene programov bodo tako z oktobrom višje za 27 odstotkov, starši pa bodo zaradi uvedbe draginjske subvencije v povprečju plačevali 15 odstotkov več. Opozicija je v razpravi izpostavila, da bi lahko višje stroške zaradi povišanja plač financirali iz mestnega proračuna.

 • STA

  26. 9. 2023  |  Svet

  »Ključen preizkus za mednarodno kredibilnost Rusije«

  Rusija se želi vrniti v Svet ZN za človekove pravice, iz katerega je bila aprila lani izključena zaradi invazije na Ukrajino, poroča britanski BBC. Glasovanje glede sedežev v svetu, ki bo čez dva tedna potekalo v Generalni skupščini ZN, bo po mnenju tujih diplomatov ključen preizkus za mednarodno kredibilnost Rusije.

 • Uredništvo

  26. 9. 2023  |  Družba

  »Ne bo šlo na bolje. Zelo verjetno bo šlo postopno na slabše.«

  "Zanimivo je predvsem dejstvo, da je bilo letošnje poletje tako zelo drugačno od lanskega. Lani smo se marsikje soočali z rekordno sušo, tudi v osrednji Sloveniji je bilo najbolj suho poletje v zgodovini meritev, na Krasu smo imeli veliko požarno ogroženost. Letos pa je za nami najbolj namočeno poletje v zgodovini meritev," je za MMC RTV Slovenija na vprašanje, kaj ga je v letošnjem meteorološkem poletju najbolj presenetilo, odgovoril vremenoslovec z Agencije RS za okolje (Arso) Branko Gregorčič.

 • STA

  26. 9. 2023  |  Družba

  Farmacevti / »Ne zaupajte nepreverjenim zdravstvenim trditvam, ki obljubljajo čudeže«

  Slovensko farmacevtsko društvo in Lekarniška zbornica Slovenije danes organizirata 19. dan slovenskih lekarn. Ob tokratnem dnevu posebej izpostavljajo, da je pri vsaki terapiji z zdravili za njeno učinkovitost pomembna prehrana, saj ključno vpliva na absorpcijo in učinkovitost zdravil, so zapisali v sporočilu za javnost.

 • Uredništvo

  25. 9. 2023  |  Politika

  »Čas za alarm je pravkar nastopil«

  "Čas za alarm je pravkar nastopil - ali pa je zelo blizu. Ne gre za to, da jo o tem obvestimo, ampak za to, da se zbudi, preden bo prepozno. Vlada od volitev dobro ve, kaj ji je prineslo zmago. Verjetno je logično, da bi se zdaj rada znebila obveznosti in pozabila, komu je kaj dolžna. Na drugi strani pa prebujena državljanska zavest seveda ne more kar tako zaspati, dogodki ji prepričljivo narekujejo potrebo po kritiki. Kar koli ta kritika vsebuje in ne glede na to, koliko težav zazna, je namenjena le koristi te vlade. Če se vlada ne bo sposobna odgovorno odzvati, je obsojena na volilni poraz. Imela je veliko lepih trenutkov, veliko odličnih takojšnjih reakcij - in res bi bila škoda, če bi se izgubila v bentenju, ker jo kritizirajo. Objektivno, odsotnost političnega mišljenja, in to je politika trenutne opozicije, vodi v deracionalizacijo politike in poneumljanje volivcev. In da se to ne bi zgodilo, vlada ne sme opustiti svoje kritične baze."

 • STA

  26. 9. 2023  |  Svet

  »Svet je že predolgo odlašal s sprejemanjem težkih odločitev«

  Tako bogate države kot tiste v razvoju morajo močno zvišati cilje glede zmanjševanja izpustov, je danes pozvala Mednarodna agencija za energijo (IEA). Premožnejše bi morale ogljično nevtralnost po njihovem prepričanju doseči najpozneje leta 2045, Kitajska pa leta 2050, kar je pet oziroma deset let prej od trenutnih ciljev.

 • STA

  26. 9. 2023  |  Svet

  Umaknjen iz Guinnessove knjige rekordov / »Tako se uničuje alpinizem«

  Svetovnega znanega italijanskega alpinista Reinholda Messnerja so črtali iz Guinnessove knjige rekordov kot prvega človeka na svetu, ki se je povzpel na vseh 14 osemtisočakov, je v ponedeljek poročala italijanska tiskovna agencija Ansa. Rekord Južnega Tirolca je po novem prevzel Američan Edmund Viesturs.

 • STA

  26. 9. 2023  |  Svet

  Izbruh ošpic v Berlinu / 600 ljudi v karanteni

  Zaradi izbruha ošpic v sprejemnem centru za begunce v berlinskem okrožju Reinickendorf so danes približno 600 tam nastanjenim ljudem začasno prepovedali izhod iz centra, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Z zelo nalezljivo boleznijo naj bi se okužila dva otroka.

 • Uredništvo

  25. 9. 2023  |  Kultura

  »Treba je stoodstotno vztrajati pri ločenosti cerkve in države«

  "Ja, politika medije napolni s svojimi ljudmi in zadnjih trideset let se katoliška morala vrača na velika vrata. Zdaj bi se rada vrinila še v šolo in vplivala na kurikulum, kar se res ne sme zgoditi. Treba je stoodstotno vztrajati pri ločenosti cerkve in države."

 • STA

  26. 9. 2023  |  Kultura

  Na Portugalskem se bodo poklonili slovenskemu filmu

  V Portu na Portugalskem bo od 27. septembra do 1. oktobra potekal mednarodni filmski festival Beast, posvečen kinematografiji iz Srednje in Vzhodne Evrope. Letošnja izdaja se bo poklonila sodobnemu in avantgardnemu slovenskemu filmu. Festival bodo uvedli kratki filmi Babičino seksualno življenje Urške Djukić, Steakhouse Špele Čadež in Sestre Kukle.

 • DK

  26. 9. 2023  |  Kultura

  »Ko jočemo, nismo nikoli sami«

  V Cukrarni bodo, 29. septembra, ob 19.00 odprli razstavo Saše Spačal z naslovom Knjižnica padlih solz. Z razstavljenimi biotehnološkimi instalacijami, ki sodijo v nastajajočo serijo Kako nikoli ne jočemo sami umetnica razkriva nevidni obstoj mikroskopsko majhnega organskega sveta znotraj solze in ponuja prostor za razmišljanje o prvinski povezanosti, ki se pretaka med vsemi živimi bitji na Zemlji. "Kot del našega mikrobioma, ki priča o skupni evolucijski poti vseh bitij, so namreč tudi solze žive, saj jih naseljujejo vsaj štiri vrste bakterij – ko jočemo, nismo zatorej nikoli sami. S pričujočo razstavo Saša Spačal utrjuje medsebojno solidarnost v žalovanju ter spodbuja ranljivost kot radikalno odpiranje samega sebe. Ta bo bistvenega pomena za spremembo naše trenutne miselnosti, ki jo vodi napredek," je zapisala kustosinja razstave Alenka Trebušak.

 • STA

  26. 9. 2023  |  Kultura

  Brezplačno na voljo 135 slovarjev

  Veliko najboljših doslej plačljivih slovarjev zbirke ASP32 je sedaj na voljo popolnoma brezplačno na slovarskem portalu Termania. Dodali so jim še druge brezplačne slovarje. V letih 2022 in 2023 so jih dodali 32, sedaj je na portalu Termania brezplačno na voljo 135 slovarjev.

 • Tomaž Lavrič

  25. 9. 2023  |  Politika

  Luka Mesec / »Bolje je, če znaš komunicirati s signali«

 • Domnevni masaker na RTV Slovenija

  »Vidim, da si bo skrajna levičarska aktivistka in predstavnica @strankalevica na @RTV_Slovenija @PolonaFijavz pripela zasluge za največji masaker v zgodovini demokratične Slovenije,« je zapisal Uroš Urbanija.

 • STA

  25. 9. 2023  |  Politika

  Anketa / Stranki Gibanje Svoboda in SDS skoraj povsem izenačeni

  Javnomnenjska podpora vladi je mesec dni po katastrofalnih poplavah znova padla, podpira jo namreč manj kot polovica vprašanih, kaže raziskava Mediane, ki jo je opravila za POP TV. Med strankami sta na vrhu skoraj povsem izenačeni SDS in Gibanje Svoboda, na tretje mesto pa se je povzpela Levica.

 • Uredništvo

  25. 9. 2023  |  Družba

  »Dve tretjini državljanov soglaša, da bi morali za odpravo posledic poplav prispevati vsi«

  V civilni iniciativi Glas ljudstva so pripravili javni poziv za spremembo solidarnostnega prispevka, ki so ga naslovili na predsednika vlade, predsednico državnega zbora in predsednico države. V njem so jih pozvali, "naj povežejo spontane in parcialne akcije zbiranja prispevkov, ki odražajo pripravljenost državljank in državljanov Slovenije, da solidarno pomagajo pri odpravljanju posledic katastrofalnih poplav, vendar ne sežejo do vseh prebivalk in prebivalcev, ki bi bili pripravljeni pomagati".