• Vlado Miheljak

    Vlado Miheljak

    10. 6. 2022  |  Mladina 23  |  Dva leva

    Med ukano in licemerjem

    Kdor je mislil, da bo sanacija države in družbe po odhodu Janeza Janše preprosta, hitra, učinkovita, a hkrati a priori neoporečna, se je uštel. Zdi se, da je med njimi (bil) tudi Golob s svojo ekipo. Namreč, celo usedline najbolj razvpitih totalitarnih in avtoritarnih režimov so se ohranjale še dolga leta po demokratični prenovi. Ne samo denacifikacija, defašizacija, tudi kasnejše čiščenje nekoliko bolj blagih režimov, denimo španskega frankizma, se je vleklo leta in leta, nevarnost recidiva pa je bila nenehna. Dolga leta vladavine pač spremenijo družbo v vseh porah in podsistemih. Sreča v nesreči za Slovenijo je bila, da izpričani hitrosti in intenzivnosti delovanja navkljub Janša ni mogel doseči tolikšnih strukturnih in kadrovskih sprememb, da bi se javno mnenje večinsko uklonilo radikalno spremenjenemu kurzu v kratki janšistični eri. Dve leti vladavine sta premalo. A hkrati veliko. Kadrovski in strukturni cunami Janševe vlade se bo čutil še dolgo. In predvsem se bo pokazalo, da Janša ni pustil za sabo le kakšne tempirane kadrovske bombe, ampak kar obsežno minsko polje. Toda kaj zdaj?

  • Peter Petrovčič

    10. 6. 2022  |  Mladina 23  |  Politika

    Bolje, a medlo

    V novem koalicijskem dogovoru so, kar se migracij tiče, zapisane zaveze o povsem drugačni azilni in migracijski politiki: »Prosilcem za azil bomo zagotovili varnejše migracijske poti ter hitre in učinkovite azilne postopke, ki bodo spoštovali temeljne človekove pravice in svoboščine. Pogoje za mednarodno zaščito bomo olajšali ter mednarodno zaščito omogočili vsem, ki so do nje upravičeni v skladu z mednarodnim pravom. Omogočili bomo sistematično integracijo v slovensko družbo.« Kaj o tem menijo nevladne organizacije in civilne iniciative, ki delujejo na tem področju in opozarjajo na iz leta v leto bolj nehumano migracijsko politiko?

  • Luka Volk

    10. 6. 2022  |  Mladina 23  |  Politika

    Vrnitev kulture?

    Rjuzo Fukuhara je plesalec in koreograf, ki se je rodil na Japonskem, živi pa v Sloveniji. Med študijem se je začel zanimati za ples buto, na prelomu tisočletja je kot plesni umetnik deloval v Evropi, leta 2010 pa je na slovenskem kulturnem ministrstvu dobil status samozaposlenega v kulturi. Je prejemnik številnih nagrad in na svojem področju priznan umetnik – kljub temu mu je ministrstvo za kulturo, ko ga je še vodil Vasko Simoniti, odvzelo pravico, da mu socialne prispevke plačuje država. Zato se je v torek odločil gladovno stavkati pred ministrstvom.

  • Peter Petrovčič

    10. 6. 2022  |  Mladina 23  |  Družba

    Evropsko sodišče pritrdilo ustavnemu v zadevi »Čeferin«

    Marca lani so kritiki ustavnega sodišča dobili nov »dokaz« o pokvarjenosti tega »levičarskega« sodišča. Mediji so razkrili, da je sodnik dr. Rok Čeferin na ustavnem sodišču odločal o zadevi, v kateri je nekoč že odločal, in bi se torej moral izločiti. O zadevi, o zatrjevani kršitvi pravice do poštenega sojenja, je zdaj odločilo Evropsko sodišče za človekove pravice.

  • Monika Weiss

    10. 6. 2022  |  Mladina 23  |  Družba

    Hlajenje s klimatskimi napravami do 27 °C

    V Španiji od konca maja veljajo novi predpisi glede hlajenja javnih stavb. V državi, kjer poleti temperatura pogosto preseže 40 stopinj Celzija, po novem klimatske naprave javnih prostorov ne smejo ohlajati na manj kot 27 stopinj, v zimskem času pa prostori ne bodo ogrevani na več kot 19 stopinj.

  • Davčna reforma

    Kračunov fiskalni svet, ena redkih verodostojnih institucij v Sloveniji, je s fiskalnega vidika ocenil koalicijsko pogodbo. Rezultati so pričakovani in niso posebno spodbudni. Koalicijska pogodba je po nepotrebnem burila politične duhove, saj ni ponudila konkretnih politik, še manj javnofinančnih posledic morebitnih ukrepov. Fiskalni svet opozarja, da vlada več govori o povečani porabi države kot o njenih virih. Davčna reforma je tod zgolj nakazana. Začenja z razveljavitvijo Janševe danajske mini dohodninske davčne reforme v predvolilnem obdobju, obljublja višje davke pri obdavčitvi premoženja in podjetij. Davki in davčni sistem so pri nas zaviti v politično meglo ideoloških sporov, z leve in desne. Neoliberalizem je v EU in pri nas še vedno prevladujoče vodilo, ki postavlja v ospredje pomen kapitala in ne dela. Toda podjetniška in socialna država nista nujno v nasprotju. To mora postati ključna poanta socialnega liberalizma Golobove vlade in nove združene stranke. Davčni sistem je tu ekonomski vogelni kamen, verjetni politični mejnik njunega uspeha.

  • Janko Lorenci

    Janko Lorenci

    10. 6. 2022  |  Mladina 23  |  Kolumna

    Pritlikavci

    Rusija se je vojaško trdno zasidrala na petini ukrajinskega ozemlja. Kljub sankcijam se ekonomsko očitno ne bo zlomila. Če bi ji grozil vojaški poraz, bi utegnila uporabiti jedrsko orožje. Tudi zamenjave režima (Putinovega padca) ni na obzorju. Kijev še naprej dobiva vojaško in drugo pomoč Zahoda, a na bojišču je očitno nastal pat položaj. Vojna grozi, da se bo zavlekla v nedogled.

  • Človek ognja in pepela

    V Nekropoli, objavljeni leta 1967, a brezčasni, se Boris Pahor dvajset let po drugi svetovni vojni vrne v kraje, ki so bili priča njegove »anonimne ujetosti«. Kot »turist« – kot »poletni nomad« – se vrne v kraje, kjer so nekoč stala nacistična koncentracijska taborišča Natzweiler-Struthof, Markirch, Dachau, Mittelbau-Dora, Harzungen in Bergen-Belsen.

  • Stanka Prodnik

    10. 6. 2022  |  Mladina 23  |  Kultura  |  TV

    Obrat za pakiranje rib

    Kdo? Boris Šuštar? Kdo je to? Oziroma: kdo je že to? To se je v torek zvečer ob gledanju spraševala večina gledalcev TV Dnevnika, saj je to ime v Sloveniji poniknilo pred kakšnimi petnajstimi leti, ko so se končali vsi sodni procesi zoper tega človeka in ko je odsedel vse svoje kazni. A ker je bila zgodba, ki so jo pravilno uvrstili na prvo mesto TV Dnevnika, tako nora, se nismo mogli nehati spraševati, ali je res govor o tistem arogantnem prenapetem politiku, državnem sekretarju na gospodarskem ministrstvu, ki so ga nekega dne jeseni 2000 prijeli s 70.000 markami podkupnine v žepu? Je to res prispevek o tem Šuštarju, ki je med prestajanjem kazni pobegnil v Kanado, ta pa ga je nato pred kamerami in na očeh javnosti izročila Sloveniji? Šuštarju, ki je bil nato na drugem procesu obsojen še na več kot pet let zapora? Bo res spet ta Šuštar osrednja oseba – tokrat zgodbe o popolnem nečloveškem zlorabljanju migrantov? Točno to se je v naslednjih minutah tudi zgodilo.

  • Priložnost za filmski bum

    Mineva desetletje, odkar so se filmski delavci utaborili v vasicah na obeh straneh slovensko-italijanske meje in pričeli snemati celovečerni film Zoran, moj nečak idiot (Zoran, il mio nipote scemo). Tam se niso znašli po naključju. Najprej zato, ker se filmska zgodba dogaja prav tam, na podeželju na obmejnem območju, in obravnava stereotipe o življenju na obeh straneh meje. Poleg tega je režiser filma Matteo Oleotto domačin. Po več kot desetletju življenja v Rimu se je v Gorico vrnil prav zato, da bi v njeni okolici posnel svoj prvi celovečerec. Pa vendar je bil še tretji razlog, zakaj so ta film posneli ravno tam, na skrajnem zahodu Italije – šlo je za prav posebno zaobljubo.

  • Albert Voncina

    10. 6. 2022  |  Mladina 23  |  Kultura  |  Film

    »To je bila revolucionarna zamisel«

    Federico Poillucci bo kmalu dopolnil 50 let, leta 1999, ko je soustanovil filmsko komisijo dežele Furlanije - Julijske krajine, pa je imel komaj 27 let. Leta 2003 je filmski komisiji dodal še prvi regijski filmski sklad v Italiji in se s tem izkazal za vizionarja: ta poteza je italijansko regijo, ki meji na Slovenijo, spremenila v priljubljeno destinacijo za snemanje filmov in nadaljevank, poleg večje prepoznavnosti pa ji je prinesla tudi kar nekaj turistov in denarja.

  • Damjana Kolar

    10. 6. 2022  |  Kultura

    REJVikend

    Tu je nekaj namigov za obisk klubskih dogodkov ta konec tedna.

  • DK, STA

    10. 6. 2022  |  Družba

    Opolnomočenje žensk v športu

    Prireditelji evropskega rokometnega prvenstva za ženske, ki ga bo novembra letos Slovenija gostila skupaj s Črno goro in Severno Makedonijo, so predstavili uradno himno dogodka. Avtorica pesmi Play with Heart (Igraj s srcem) je ena izmed ambasadork prvenstva, slovenska glasbenica Senidah.

  • Uredništvo

    9. 6. 2022  |  Politika

    Naslovnica jutrišnje Mladine: EN KORAK V LEVO

    Jutri izide nova Mladina! Fotografijo na naslovnici je ujel Borut Krajnc, za oblikovanje pa je poskrbel Damjan Ilić. Več o tem, da je Janez Janša kadroval izrazito strankarsko, Robert Golob pa obljublja drugačno ravnanje (in ali je to sploh mogoče), preberite v novi številki Mladine, ki bo pri prodajalcih časopisov in na naši spletni strani na voljo od petka, 10. junija, dalje. #Mladina23

  • Marš svastik v času naše pasivnosti

    Priča smo nenavadni digresiji tematik LGBTIQ+ oseb, njihovi vse večji odsotnosti v javnem prostoru in diskurzu: po eni strani se zdi, da pri nas vsaj malo zamira medijsko in siceršnje zanimanje za vprašanja, povezana z njimi, kar bi bilo že po sebi nujno raziskati. Hkrati opažamo, da sovražni napadi na LGBTIQ+ skupnost ne pojenjajo in da ta ostaja pomembna tarča vsakodnevnega ideološkega boja desne politike. Kot v zadnjem primeru osebne kompromitacije novega ministra Simona Maljevca.

  • STA

    9. 6. 2022  |  Politika

    Direktor Narodnega muzeja Slovenije odstopil zaradi sporne razstave

    Direktor Narodnega muzeja Slovenije Pavel Car je v izjavi za javnost sporočil, da zaradi objektivne odgovornosti nepreklicno odstopa z mesta direktorja. Kot je povedal, je bil glede razstave Popotovanja, ki naj bi obsegala dela največjih svetovnih slikarjev, naiven, saj da je vodenje razstave zaupal napačni osebi.

  • STA

    9. 6. 2022  |  Politika

    Ministrica Bobnar: »Nasilnežev ne bomo enačili z miroljubnimi protestniki«

    Resorni ministrstvi in služba vlade za zakonodajo bodo do konca avgusta pripravili analizo pravnih podlag, ki so bile uporabljene v prekrškovnih postopkih zaradi kršitev ukrepov v času epidemije covida-19. Vlada je danes tudi preklicala sklepe prejšnje vlade o vložitvi tožb za povrnitev stroškov policije na štirih protestnih shodih.

  • STA

    9. 6. 2022  |  Svet

    »To je jasen dokaz, da Izrael nima namena končati okupacije«

    Izraelska okupacija in diskriminacija Palestincev sta glavna razloga za cikle nasilje v desetletja trajajočem konfliktu, v poročilu ugotavljajo Združeni narodi. Ugotovitve so naletele na kritičen odziv med Izraelci, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

  • STA

    9. 6. 2022  |  Svet

    ZN: »Vojna v Ukrajini je povzročila eno največjih kriz na svetu«

    Od začetka ruske invazije na Ukrajino konec februarja je bilo v Evropi kot beguncev registriranih 4,8 milijona Ukrajincev, so danes po poročanju francoske tiskovne agencije AFP sporočili Združeni narodi.

  • Danes je nov dan

    8. 6. 2022  |  Družba

    Kaj nas lahko avtisti naučijo o konceptu privolitve?

    Love on the spectrum je avstralska resničnostna serija, na voljo na Netflixu, kjer ima tudi že ameriški spin-off. Serija prikazuje ljudi z avtizmom, ki iščejo romantične partnerje. Seveda ob tem zagreši marsikateri faux-pas; od infantilizacije in stereotipizacije avtističnih posameznikov, preko prikazovanja avtizma kot nezmožnosti oz. invalidnosti, pa vse do nekakšne getoizacije protagonistov, ki jih nikoli ne pošljejo na zmenek z nevrotipičnimi osebami. 

  • Uredništvo

    8. 6. 2022  |  Politika

    »Golob slabši od svojega predhodnika ne more biti«

    "Slovenija je zamenjala predsednika vlade, ali bo tudi kulturo politike, še ni jasno. Sprememba politične kulture je bila eden glavnih poudarkov Roberta Goloba na njegovi poti na vrh izvršne veje oblasti. Po tem ga bo javnost tudi ocenjevala. Slabši od svojega predhodnika na Gregorčičevi ulici ne more biti. A zgolj odsotnost sovražnega govora na twitterju ne bo dovolj. Štela bo korenita sprememba upravljanja z državo. Pričakovanja do Goloba so na tem področju visoka, uspeh bo soodločal o njegovi politični karieri."

  • Uredništvo

    8. 6. 2022  |  Politika

    »Na to, da utihne orožje, vpliva več dejavnikov«

    "Na to, da utihne orožje, vpliva več dejavnikov: od mednarodnega pritiska do stanja na bojišču. Ker ZDA, Evropski uniji in Veliki Britaniji v dobrih treh mesecih z gospodarsko-političnimi sankcijami in politično-orožarsko podporo Ukrajini ni uspelo doseči ciljev, se je napadena država znašla na še eni točki preloma. Ena izmed temeljnih težav mednarodne skupnosti je, da cilj sankcij ostaja nejasen. Ciljale so na zaustavitev bojev, pa se to ni zgodilo. S svojo silovitostjo so merile tudi na slabitev Putinovega režima, pa tudi ta javno zelo redko izrečeni, nikjer pa zapisani cilj ni bil dosežen, in to navkljub krčenju tamkajšnjega gospodarstva ter vse težjih življenjskih razmerah za prebivalstvo. Vprašanje je, ali bo vse obljubljeno dodatno orožje v državo prispelo pravočasno, da se napredovanje ruskih sil zaustavi in v najboljšem primeru tok vojne tudi obrne. Neznank je veliko, negotovost pa tolikšna, da se napoved dolžine vojne brez omembe njenega razpleta – razen tistega želenega – nenehno podaljšuje: od avgusta na konec poletja in še naprej. Sedaj se že predvideva, da bi vojna utegnila trajati celo do konca leta."

  • Uredništvo

    8. 6. 2022  |  Svet

    »Novi ekstremizmi so samo dodaten strup, ne zdravilo«

    Izšla je posebna številka Mladine TEROR. Marcel Štefančič, jr., Erik Valenčič in novinarji nemške revije Der Spiegel so opisali teror v 21. stoletju, od napada na Svetovno trgovinsko središče (WTC) v New Yorku 11. septembra 2001 do vojne v Ukrajini, ki še vedno traja. Kako se je lahko zgodilo, da je to stoletje že zdaj stoletje nasilja?

  • STA

    8. 6. 2022  |  Politika

    »Če bi bile to originalne slike, bi bile skupaj vredne več kot milijardo evrov«

    V Narodnem muzeju Slovenije je bilo za danes napovedano odprtje razstave Popotovanja z umetniškimi deli iz zbirke družine Boljkovac, a so v muzeju odprtje razstave tik pred zdajci odpovedali. Ministrica za kulturo Asta Vrečko je povedala, da se je direktor muzeja Pavel Car po sestanku na ministrstvu odločil, da odprtje razstave za danes zadrži.

  • Uredništvo

    8. 6. 2022  |  Kultura

    Poletni filmski večeri na prostem

    Tudi letos bodo v Kinodvoru sezono filmov na prostem pričeli s Kinodvoriščem, letnim kinom v atriju Slovenskih železnic, s katerim bodo poskrbeli za poletno vzdušje od 9. junija do 10. julija s projekcijami vsak večer ob 21.30. Kinodvorišče bodo odprli 9. junija, s premiero filma Luzzu (r. Alex Camilleri), ki jo pripravljajo v sodelovanju s festivalom Kino Otok. Prvenec malteško-ameriškega režiserja je univerzalna pripoved o malem človeku, ki skuša preživeti, razpet med tradicijo in zahteve sedanjosti.

  • Zakaj je minister Maljevac za opozicijo nevaren?

    Strankarski medijski aparat desnice in še zlasti Janeza Janše je na nogah, v koalicijskem sporazumu nove Golobove vlade vidi nevarnost krepitve »levičarskega pranja možganov«. Pa tako dobro je kazalo! Janša, Tonin in Počivalšek so bili čvrst branik pred škodljivimi pastmi, toda zdaj v tedniku Demokracija zaskrbljeno ugotavljajo, da se bliža ogromna nevarnost. Gibanje Svoboda, Socialni demokrati in Levica bodo v imenu »aktivnega državljanstva v obveznem izobraževanju in ob širitvi kurikuluma ter pod pretvezo nestrpnosti do drugačnosti vpeljali indoktrinacijo LGBT v šolske klopi«.

  • DK, STA

    8. 6. 2022  |  Svet

    Zelenski: »Zmaga za Ukrajino pomeni ponovno pridobitev celotnega njenega ozemlja«

    "Zmaga za Ukrajino pomeni ponovno pridobitev celotnega ukrajinskega ozemlja, tudi tistega, ki so ga pred začetkom invazije nadzirale ruske oblasti," je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski dejal za časnik Financial Times. Zahod je ob tem pozval, naj se zaveže k dolgotrajnejši dobavi orožja, da bi tako pomagal končati vojno.

  • STA

    8. 6. 2022  |  Svet

    Boris Johnson v Ukrajini vpisan v register kozakov pod imenom Boris Čuprin

    Britanski premier Boris Johnson v domovini trenutno ni najbolj priljubljen in se otepa pozivov k odstopu zaradi spornih zabav na Downing Streetu 10 v času pandemije covida-19, ko so bile te za "navadne" Britance prepovedane. Je pa Johnson toliko bolj priljubljen v Ukrajini, kjer je po novem celo vpisan v register kozakov pod imenom Boris Čuprin.

  • DK, STA

    8. 6. 2022  |  Politika

    »Prenova sistema obrambe Slovenije«

    Civilno družbene skupine, združene v Zavezništvu za demokratično in pravično Slovenijo, so s posebno izjavo podprle novo vlado in ministra za obrambo Marjana Šarca, da izvedejo vse potrebno za preklic nabave 45 oklepnikov boxer 8x8. Ob tem se sprašujejo, ali majhna država, kot je Slovenija, potrebuje tako velike tarče, kot so omenjeni oklepniki.

  • STA

    7. 6. 2022  |  Svet

    »Osredotočenost na Ukrajino ne more voditi v zanemarjanje drugih kriz«

    Če svet ne bo razširil svojega pogleda od vojne v Ukrajini tudi na krizo v Afriškem rogu in ukrepal takoj, tej regiji grozi eksplozija smrti med otroki zaradi podhranjenosti, je danes v Ženevi opozorila namestnica regionalnega direktorja za vzhodno in južno Afriko pri Unicefu Rania Dagash.